Skip to content Skip to footer

Hartige madeleines

Mie en Place hartige madeleines

Wandelen … sinds een paar maanden ben ik helemaal into de natuur intrekken en mijn hoofd leegmaken.  Ik wandel elke dag mijn kilometers en in het weekend plannen we (bij goed weer: lees het mag koud zijn, maar liever geen regen) een langere wandeling met een picknick erbij.  Of wat had je gedacht?  De vibes van de natuur leren me loslaten, brengen me tot rust en ik krijg er meer energie van.  Op weekdagen wandelen we in onze omgeving en kleuren we elke gewandelde straat in op een kaart.  Ons gemeenteplan is al aardig gekleurd ondertussen. Wanneer we meer tijd hebben, stippelen we een wandeling uit via de knooppuntenapp. Deze app is toch wel de ontdekking van het jaar voor ons. Natuurlijk mag er tijdens zo’n stevige wandeling geen hapje en een tapje ontbreken. Soep, een wrap, cava of een cake, het past allemaal in mijn picknickzak.  Ook deze hartige madeleines zijn ideaal als knabbel voor onderweg, maar ze zijn ook perfect als hapje tijdens de komende feestdagen.  Ik gebruikte salie uit mijn eetbare tuin, maar rozemarijn kan ook hoor.
Proef je liever zoete madeleines als dessert dan vind je hier het recept.

Wat heb je nodig (voor 15 stuks):
150 g zelfrijzende bloem
80 g boter
100 g oude kaas (geraspt)
2 verse eieren
4 g bakpoeder
5 blaadjes verse salie
peper
zout

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 200 °C.
Weeg de ingrediënten zorgvuldig af en smelt de boter op een zacht vuurtje.  Meng in een grote mengkom de bloem met de geraspte oude kaas en het bakpoeder.  Roer er de eieren één voor één door.  Voeg ook de gesmolten boter bij je beslag.  Meng voorzichtig tot een egaal deeg.  Ten slotte mag de fijn gesnipperde salie bij het madeleintjesbeslag.  Breng op smaak met peper en zout.

Vet een madeleinesvorm in met boter. Dit gaat makkelijk met een borsteltje.  Je kan ook een bakspray gebruiken.  Bestuif de vorm met een fijn laagje bloem.
Vul de vorm met het deeg.  Vul ze voor de helft want door het bakpoeder komen ze tijdens het bakken nog naar boven.

Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze af in ongeveer 10 minuten.  Controleer of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken.  Wanneer er geen deeg blijft aanhangen zijn ze klaar.  Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Geniet ervan.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,