Skip to content Skip to footer

Hartige ontbijttaartjes

Hoewel zaterdag mijn lievelingsdag van de week is kan zondagochtend best ideaal zijn.  Wakker worden met een straaltje zon op mijn snoet.  Eventjes helemaal alleen zijn terwijl de rest nog slaapt. De geur van dat eerste tasje koffie.  Een boekje lezen omdat er geen strijkmand staat te wachten en dan een douchke nemen en er net iets te lang onder blijven staan.  Beter kan het niet worden … of toch?  Ik maak mijn ideale ochtend af met nog een lekker idee.  Deze mini hartige  ontbijttaartjes smaken naar herfst en geven je brunch op zondag net dat tikkeltje meer.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

bladerdeeg voor 4 taartjes
250 g kastanjechampignons
citroensap van 1/2 citroen
klontje boter
150 g spekblokjes
4 eieren
peper en zout molentje van Verstegen
lookpoeder
verse peterselie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.

Maak de tartelette vormpjes klaar om blind te bakken.  Dit wil zeggen: beboter ze en strooi er een laagje bloem in.  Bekleed ze met bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.  Leg in elk vormpje een stukje bakpapier.

Enkele tips:
Zoek een voorwerp (bijvoorbeeld bordje) dat een beetje groter is dan je vormpje.  Gebruik dit als mal om uit je bladerdeeg het juiste formaat te snijden.
Als ik tijd heb, zet ik de met bladerdeeg beklede vormpjes soms even in de diepvriezer zodat de randjes niet naar beneden zakken tijdens het bakken.
Een rondje uit je bakpapier knippen doe je makkelijk op de volgende manier:

Rondje knippen

Schud bakparels in elke vorm en plaats de vormpjes in de warme oven voor ongeveer 15 minuten.
Borstel ondertussen de champignons schoon en snijd ze in kleine blokjes.  Bak ze in een beetje boter.  Voeg wat citroensap toe en wat lookpoeder.  Voeg vervolgens de spekjes bij de paddenstoelen en laat ze meebakken tot ze bijna knapperig zijn.  Hou er rekening mee dat de taartjes nog in de oven gaan.

Haal de tartelette vormpjes uit de oven en verwijder het bakpapier met de steunvulling.  Vul nu elk ontbijtaartje met de gebakken champignons met spek.  Breek in elk taartje een eitje en kruid met peper en zout.  Het molentje van Verstegen is niet alleen handig door de perfecte mix van kruiden.  Je kan ook kiezen voor fijngemalen of grof gemalen kruiden door de twee maalstanden.
Zet de taartjes in de oven tot je eitje gebakken is.  Serveer de hartige ontbijttaartjes met vers gehakte peterselie.

Nog meer inspiratie voor een overheerlijke brunch vind je hier.

Geniet van je dagje.

Liefs

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.