Hartige pannenkoek met boekweitmeel

Hartige pannenkoek met boekweitmeel

Toen ze me vroegen om een recept te bedenken voor French Food and Beverages en hierin een Franse regio met haar streekproducten in de kijker te zetten, was ik meteen enthousiast.  Een nieuwe uitdaging, koken met smaken uit de wereld … top! Maar toen las ik in de vragende mail dat het receptje mocht gemaakt worden tijdens een filmshoot.  Ik slikte toch even en uiteindelijk weigerde ik… niets voor mij … ik in de kijker en met een camera.  No way!  Gelukkig zijn er mensen die mij af en toe eens een duwtje geven en gelukkig werd me de vraag nog eens gesteld.  Ik ging het partnership aan en daar ging ik dan … uit mijn comfortzone om dan tot de ontdekking te komen dat zo’n kookfilm opnemen eigenlijk heel erg leuk is.  Er komt enorm veel bij kijken, maar wat een ervaring.  Dit blogmoment staat in mijn top 3 van mijn favoriete blogmomenten.  Hoewel ik niet naar mezelf kan kijken 😉
Enfin, ik mocht aan de slag met regio Bretagne en haar rijke traditionele keuken.  Ik maakte met veel kookliefde een typisch hartige Bretoense pannenkoek of Galette met boekweitmeel. Hierbij serveer ik een een heerlijk tomatenslaatje én een glaasje appelcider.

Heb je de smaak te pakken voor de Franse keuken?  Gelijk heb je.  Nog meer inspiratie kan je vinden via de Facebook pagina of Instagram pagina van French food and Beverages.

Wat heb je nodig voor dit specialleke (voor 4 personen):

Voor de Bretoense pannenkoek:
90 g boekweitmeel
90 g zelfrijzende bloem
500 ml melk
2 eieren
snuifje zout
plantaardige olie

Voor de vulling:
300 g kerstomaten in verschillende kleuren en verschillende maten
1 rode ui  (Oignon rosé de Roscoff)
harde Franse kaas: Comté (geraspt)
verse peterselie
1 eetlepel rode wijnazijn
3 eetlepels lekkere olijfolie
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Appelcider om erbij te drinken

Hoe maak je het:

Weeg de ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag juist af. Zeef de 2 soorten bloem boven een grote mengkom.  Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren.  Meng de eieren voorzichtig onder de bloem.  Voeg de melk toe en meng goed tot een glad beslag zonder klonters.
Zet het beslag even aan de kant om te rusten.

Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen.  Spoel de tomaten en snijd ze in de helft.  Maak een eenvoudige dressing: doe hiervoor de lepels rode wijnazijn in een kommetje en meng er de olijfolie onder.  Kruid met peper en zout.  Meng de dressing onder het tomatenslaatje.

Verwarm in een anti-kleefpan een beetje plantaardige olie en bak hierin de pannenkoeken. Draai om wanneer de randjes bruin kleuren.  Plooi de randen van de pannenkoek om naar het midden.
Beleg de pannenkoek met het tomatenslaatje en geraspte Comté kaas.  Werk af met verse peterselie.

Serveer met een glaasje appelcider.
Bon appetit.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print