Skip to content Skip to footer

Hartige wafels met brokkelkaas

Mie en Place hartige wafel met kaas

Sprookjes bestaan! Ja hoor, ik geloof!  Zeker weten of ja, er zit toch een moderne waarheid in elk sprookje.  Zelf in te vullen natuurlijk.  Vraag jij je nu af waar dit weer vandaan komt?  We zijn net terug van 2-daagjes Efteling 😉 Wat een ervaring alweer.  Even weg met ons 3-tjes naar een magische plek en hoewel dat de Baron 1898 meer iets is voor Camille en Nick, hebben we allemaal genoten van mooie momenten en een sprookjesachtig overnachting in een wereld vol wonderen.  Dat gevoel van betovering wil ik nog even behouden en daarom maak ik toverwafels.  Mijn bijzonder recept voor zoete wafels doorgegeven van bomma op kleindochter deelde ik al met jullie. Dit is eentje van mezelf met evenveel liefde en met minstens evenveel betovering want dit is dus een zalig recept voor hartige wafels met een kaasje uit een al even wondermooi winkeltje: Lourdon.  De stevige, robuuste, krachtige smaak van deze oude Milner kaas heeft net genoeg pit om van deze wafels een fantastisch lunchgerechtje te maken.  Heb jij er al zin in?

Wat heb je nodig:

Aardappelwafels (voor 15 wafels):

600 g  bloemige aardappels
100 g boter
120 cl water
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
verse nootmuskaat
150 g tarwebloem
4 eieren

Slaatje:
oude brokkelkaas van Milner (hoe meer hoe liever)
handvol radijsjes
200 g rucola
preischeuten
250 g gerookt spek

Vinaigrette:

1 eetlepel appelazijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Uien in zoetzuur:
2 rode uien
1 dl rode wijnazijn
8 eetlepels suiker
1 dl water
snuifje zout

Hoe maak je het:

Maak de zoetzure uitjes op voorhand.  Hiervoor maak je een mengsel van rode wijnazijn, suiker, water en een snuifje zout.  Laat doorkoken zodat de suiker kan oplossen.  Schil de uien en snijd ze in dunne ringen.   Doe de uiringen in een grote weckpot en giet voorzichtig het warme mengsel over de uien.  Sluit de pot en laat afkoelen. Je kan de uitjes ook nog gebruiken in deze zomerse pasta.

Maak vervolgens het deeg voor de hartige wafels.  Verwarm alvast je wafelijzer terwijl je het deeg maakt.  Kook 600 g aardappelen in licht gezouten water.  Giet ze af wanneer ze gaar zijn en zet ze nog even op het vuur zodat het laatste kookvocht kan verdampen.  Schud de aardappels op en voeg 100 g boter en 120 cl water toe.  Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Doe het geheel in de keukenrobot en voeg 150 g bloem toe.  Laat de robot het deeg onder elkaar zetten en voeg dan 1 voor 1 de 4 eieren toe aan het mengsel.  Zet even aan de kant en maak het slaatje.

Maak een vinaigrette van 1 eetlepel appelazijn met 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel honing.  Breng op smaak met peper en zout. 
Bak het spek krokant in de pan of in de oven en laat even uitlekken op keukenpapier.
Spoel de rucola en de radijsjes.  Snijd de radijsjes.  Meng de rucola, de radijsjes en de preischeuten met de vinaigrette.

Wrijf de bakplaten van het wafelijzer in met een neutrale olie.  Leg hoopjes deeg in het midden van het warme wafelijzer.  Doe het apparaat dicht.  Zorg er wel voor dat de wafels ruimte krijgen om te rijzen.  Bak geduldig de aardappelwafels.  Draai het wafelijzer regelmatig om.  Wanneer de stoom verdwenen is, zijn de wafels meestal klaar.  Gebruik een lange prikvork om de gebakken wafels voorzichtig uit het wafelijzer te halen.  Laat de warme wafels afkoelen op een rooster.

Serveer de hartige wafels met het slaatje en heel veel gebrokkelde kaas.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,