Hele geroosterde bloemkool

Hele geroosterde bloemkool

De herfst vind ik het ideale seizoen om op citytrip te gaan.  Nee, eigenlijk ga ik altijd graag op reis en zeker wanneer we enkele dagen een stad gaan ontdekken.  Wat het najaar natuurlijk wel als voordeel heeft, is dat de temperaturen meestal aangenamer zijn in een metropool dan pakweg in de zomer.  Deze keer trekken we naar Londen en om toch een beetje mijn draai te vinden in deze gigantische stad heb ik zoals altijd wat opzoekwerk gedaan.  Ik wil er zeker van zijn dat ik weet waar we moeten zijn als ik een hongerke krijg 😊 Daarom reserveerde ik alvast een tafeltje bij Nopi want zeg nu zelf, naar de hoofdstad van Engeland gaan zonder op bezoek te gaan bij Yotam Ottolenghi?  No way!  Sorry Elizabeth … ik moest kiezen. 😉 In afwachting rooster ik alvast een hele bloemkool in de oven.  In zijn boek “Simpel” maakt mijn lievelings Israëlische kok deze lekkere groente met een boter-oliemengsel, citroen en zeezout.  Ik haal inspiratie uit dit recept, maar gebruik de kruiden mosterdzaad, komijn- en currypoeder om mijn eigen versie van hele geroosterde bloemkool op tafel te toveren.
It’s the best thing since sliced bread ♥

Wat heb je nodig:

1 hele kleine bloemkool
50 g boter (op kamertemperatuur)
2 eetlepels olijfolie
komijnzaad
currypoeder
chilipeper
mosterdzaad
zoutvlokken

Peterselie voor de afwerking

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 170°C.

Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool.  Spoel de groente onder stromend water.  Vul een kookpot waarin de bloemkool past tot driekwart met gezouten water.  Breng het water aan de kook en leg de bloemkool ondersteboven (met de witte kan naar onder) in het water.  Breng het water weer tot het kookpunt en laat de kool een 10-tal minuten garen.  Neem de groente uit het water en laat uitlekken.
Meng de boter met de olie.  Maal de mosterdzaadjes en het komijnzaad fijn in een vijzel.  Meng al de kruiden door het mengsel van boter en olie.  Leg de bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf de groente in met het kruidige boter-oliemengsel.  Zet de bakplaat in de oven en laat de bloemkool zachtjes roosteren voor ongeveer 2 uur.  Bestrijk de kool tijdens het garen regelmatig met het mengsel.

Zet de geroosterde bloemkool in zijn geheel op tafel en bestrooi met peterselie.  Dit is lekker met gebakken worstjes of als onderdeel van een hapjestafel.
Heb je bloemkool over?  Geen probleem.  Bewaar in de koelkast en maak er de volgende dag soep van.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

image_pdfimage_print