Herfstsalade

Herfstsalade

Na een prachtige herfstdag met al zijn kleuren, geuren en liefst ook nog een zonnetje hoort een fantastische maaltijd om het helemaal perfect te krijgen.  Deze warme rode biet, pompoensalade is mijn favoriete herfstsalade.  Lekker veel kleur op je bord en heerlijk vullend.

Ik rooster de pompoen en rode bieten langzaam in de oven om een smaakvol en zoet resultaat te krijgen.  Bovendien is dit de manier om al “het goede” in de groenten te behouden.  Al dat zoete verdient een zoute tegenhanger.  Hiervoor kies ik knapperig spek.  De vinaigrette met appelazijn mag je iets zuurder laten doorsmaken om het geheel in evenwicht te krijgen.  Ik gebruik gember om wat pit in het slaatje te krijgen.  Gewoon eens proberen …

Wat heb je nodig voor (4 personen):

rucolasalade
gerookt spek
handvol pompoenpitten
rode bietenkiemen

Voor de geroosterde Butternut pompoen:
1 Butternut pompoen
1 teentje look
1 eetlepel balsamicoazijn
3 eetlepels olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Voor de geroosterde rode bieten:
4 verse rode bieten
1 teentje look
verse tijm
olijfolie
grof zeezout
vers  gemalen zwarte peper

Voor de vinaigrette:
1 eetlepel appelazijn
klein scheutje agavesiroop of honing
1 eetlepel lekkere notenolie
2 eetlepels zonnebloemolie (of een andere neutrale olie naar keuze)
grof zeezout
verse tijm
1 cm gember

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 200 °C.
Snijd de butternut overlangs in twee.  Verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in kleinere schijfjes die je makkelijk kan schillen en kan verdelen in hapklare stukjes.  Schil een teentje look en pers het uit.  Voeg bij de geperste look 1 eetlepel balsamicoazijn en 3 eetlepels olijfolie.  Meng alles door elkaar en breng op smaak met grof zeezout en vers gemalen zwarte peper.  Voeg de partjes pompoen bij het mengsel en hutsel alles goed door elkaar.  Leg bakpapier of een bakmatje op een ovenplaat en stort de pompoenstukjes hierop.

Scheur 4 stukjes aluminiumfolie af en leg op elk stukje een rode biet.  Je hoeft de rode biet niet te schillen.  Voeg bij elk pakketje een takje verse tijm, een geplet teentje look, wat olijfolie, peper en zout.  Vouw de pakjes zorgvuldig toe.  Leg de pakketjes rode biet op de ovenplaat bij de pompoen.

Plaats de ovenplaat in de voorverwarmde oven.  Controleer regelmatig de gaarheid van de groenten door er met een vork in te prikken.  Normaal gezien mag je de pompoen eerder uit de oven halen dan de rode bieten.

Maak ondertussen de vinaigrette voor bij de salade.  Meng hiervoor 1 eetlepel appelazijn met de notenolie en de zonnebloemolie.  Breng op smaak met een scheutje agavesiroop, verse tijm, geraspte gember en wat zout.
Haal de gare bieten uit de verpakking en laat even afkoelen.  Verwijder de schil van de bieten met een scherp mes en snijd de bieten in hapklare stukjes.

Bak het spek knapperig in een pan of in de oven.
Rooster wat pompoenpitten in een pan op een laag vuur (zorg ervoor dat ze niet verbranden).
Werk de rucolasla op met wat vinaigrette, maar houd nog wat over om bij je gerecht te serveren.

Presenteer je gerecht op een leuk bord.  Begin met de rucola en dresseer hierop de geroosterde groenten, het gebakken spek en wat pompoenpitten. Werk de borden af met de rode bietkiemen. Altijd lekker om nog een beetje extra vinaigrette erbij te serveren.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply