Een zelfgemaakte Mie en Place burger smaakt het lekkerst met … een homemade burgerbroodje.
De perfecte burgerbroodjes zijn zacht genoeg om mee te geven bij elke hap, maar stevig genoeg om al het lekkers – van sappige burger tot romige saus – te dragen zonder uit elkaar te vallen. De korst is licht en glanzend, het kruim luchtig en veerkrachtig. En dan die subtiele zoetheid, die net genoeg balans geeft bij hartige toppings.
Het burgerbroodje is de stille kracht die je burger van “lekker” naar “wauw” tilt. Het vraagt wat tijd en oefening, maar eens je het in de vingers hebt, draai je er je hand niet meer voor om en zijn je broodjes echt wel gebakken.
Wat heb je nodig voor 8 broodjes:
450 g witte bloem (ik gebruik Franse bloem T65)
40 g witte kristalsuiker
7 g instant gist
120 ml lauw water
120 ml lauwe melk
1 groot ei
55 g ongezouten boter
1 ½ theelepel zout
Voor de afwerking:
1 ei
1 theelepel melk
½ theelepel witte kristal suiker
sesamzaadjes
Hoe maak je het:
Neem een grote kom waarin je de bloem en de gist mengt. Verwarm de melk en het water tot deze lauw zijn. Los de suiker hierin op. Voeg het mengsel samen met het losgeklopt ei bij de bloem en kneed enkele minuten. Voeg dan de zachte boter en het zout toe. Meng verder op de tafel tot je deeg een geheel wordt, het mag nog een beetje kleven. Kleeft je deeg te fel? Voeg dan nog een heel klein beetje extra bloem toe. Voeg het zout toe en kneed verder tot het deeg zacht is. Kneed het deeg zorgvuldig anders gaat het niet rijzen. Dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Je kan dit werk natuurlijk ook door je keukenrobot laten doen.
Neem een grote kom die je invet met olie. Leg je deegbol in de kom (de olie zal ervoor zorgen dat je deeg niet gaat uitdrogen). Bedek de kom met plastic folie of een vochtige keukendoek en laat het deeg rijzen op een warme plaats. Het deeg moet verdubbelen in hoeveelheid. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uren. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Wanneer het deeg gerezen is, neem je het uit de kom en leg je het op je werkblad. Duw voorzichtig met je vingers de lucht uit het deeg. Verdeel in 8 porties (100 g/bol). Bol ieder stukje deeg goed op: vouw eerst de zijkanten van ieder stukje deeg naar het midden en draai het deeg om. Maak een kommetje van je hand en leg je hand op een stukje deeg. Druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt. Als je het goed doet zie je een “naveltje” aan de onderkant van het deeg. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat je voldoende plaats tussen elke bol laat. Bedek weer met plastic folie of een vochtige keukendoek. Laat de bollen weer rijzen voor 45-60 minuten of tot ze verdubbeld zijn in grootte. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het langzaam terug veert.
Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C. Meng een ei met het water en de suiker. Borstel voorzichtig de bovenkant van de bollen in met het eimengsel en strooi enkele sesamzaadjes op elke bol. Bak de burgerbroodjes 20 minuten in de voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). De bovenkant moet mooi donkerbruin zijn. Laat de broodjes 5 minuten afkoelen en leg ze dan op een rek om verder af te koelen op kamertemperatuur. Snijd de broodjes voorzichtig open en beleg ze naar keuze.

In combinatie met de Mie en Place burger zijn ze natuurlijk het lekkerst.
💡Tip: verbruik de homemade burgerbroodjes dezelfde dag. Je kan ze ook invriezen voor ongeveer 2 maanden.
Enjoy!
Liefs,

