Als er iets is wat je als trotse Belg in je vingers zou moeten hebben dan is dat wel verse mayonaise maken. Toch? Mijn recept is heerlijk bij verse frietjes, maar dient ook als basis voor verschillende soorten mayonaises. Zo kan je er verse pesto aan toevoegen voor een heerlijke pestomayonaise. Verrukkelijk bij bijvoorbeeld een broodje kip. Of kies jij liever voor de combinatie met knoflook? Deze knoflookmayo dipper is dan weer heerlijk bij patatas bravas.
Puur natuur zonder kunstmatige toevoegingen die totaal geen waarde hebben. Wat wil je nog meer? Het receptje natuurlijk!
Ik geef je wat tips mee … maar dit is echt kinderspel.
Mie en Place tips:
* Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn.
* Het lauwe water zorgt ervoor dat je mayonaise niet gaat schiften.
* In plaats van citroensap kan je ook witte wijnazijn gebruiken of dragonazijn.
* De olie maakt de mayonaise dikker (hier kan je wat mee spelen).
* Bewaren lukt zeker een dikke week in een goed afgesloten potje én in de koelkast.
* Ik maak mijn mayo met een staafmixer en een hoge maatbeker, maar met de hand kloppen kan ook.
Wat heb je nodig:
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
400 ml zonnebloemolie, maisolie of olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels lauw water
witte peper
grof zeezout
Hoe maak je het:
Doe 1 eetlepel mosterd in de hoge maatbeker van uw staafmixer. Voeg er de eierdooiers bij, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels water en 400 ml olie. Zet de staafmixer mooi beneden op de bodem bij de binding. Start de mixer en van zodra je witte mayonaise ziet… ga je met de mixer langzaam naar omhoog. Ga pas hoger als rondom het mes van uw mixer alleen witte mayonaise te zien is. Van zodra je boven bent ga je nog een paar keer geheel op en neer met de nog draaiende mixer. Kruid met peper en zout eventueel nog een beetje citroensap en/of mosterd.
Bewaar in de frigo in een pot die je goed kan afsluiten (ik gebruik een lege pot van confituur of een weckpot).
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs