Homemade mayonaise

Homemade mayonaise

Als er iets is wat je als trotse Belg in je vingers zou moeten hebben dan is dat wel verse mayonaise maken.  Toch?  Ik gebruik altijd de staafmixer en een hoge maatbeker.  Mijn recept is heerlijk bij verse frietjes, maar dient ook als basis voor verschillende soorten mayonaises.  Je kan er verse pesto aan toevoegen voor een heerlijke pestomayonaise.  Verrukkelijk op bijvoorbeeld een broodje kip.  Of kies jij liever voor een combinatie met knoflook?  Deze knoflookmayo dipper is dan weer heerlijk bij patatas bravas.
Laten we beginnen bij het begin en dat is zelf mayonaise maken.   Ik geef wat tips mee … maar dit is echt kinderspel.

Tips:
Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn.
Het lauwe water zorgt ervoor dat je mayonaise niet gaat schiften.
In plaats van citroensap kan je ook witte wijnazijn gebruiken of dragonazijn.
De olie maakt de mayonaise dikker (hier kan je wat mee spelen).
Bewaren lukt ongeveer een week in een goed afgesloten potje én in de koelkast.

Wat heb je nodig:
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
400 ml zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels lauw water
witte peper
grof zout

Hoe maak je het:
Doe 1 eetlepel mosterd in de hoge maatbeker van uw staafmixer.  Voeg er de eierdooiers bij, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels water en 400 ml olie.  Zet de staafmixer mooi beneden op de bodem bij de binding.  Start de mixer en van zodra je witte mayonaise ziet… ga je met de mixer langzaam naar omhoog. Ga pas hoger als rondom het mes van uw mixer alleen witte mayonaise te zien is. Van zodra je boven bent ga je nog een paar keer geheel op en neer met de nog draaiende mixer.  Kruid met peper en zout eventueel nog een beetje citroensap en/of mosterd.

Liefs

mieke

 

 

image_pdfimage_print

6 Comments

  • Mieke
    28 april 2016 23:04

    Fantastisch! Leuk om te lezen … liefs

  • robi
    28 april 2016 19:44

    Net homemade mayonnaise geprobeerd nooit geluk before nu echt wel bedankt super tevreden mee ! x

Leave a Reply