Skip to content Skip to footer

Ik maak af en toe gewoon een hapjestafel.  Allemaal kleine gerechtjes op een mooi gedekte tafel.  Bordjes erbij en iedereen kan nemen waar hij zin in heeft.  Ik vind het gezellig dat de schaaltjes worden doorgegeven en dat ik mensen kan zien smullen.
Ik maak hiervoor vaak thuisgemaakte hummus, Ten eerste omdat ik deze dipper op basis van kikkererwten zelf heel lekker vind, Ten tweede omdat je deze heerlijk kan combineren met olijven, tomaten, aubergine, verse peterselie, gegrilde paprika, rauwe groentjes en allerlei soorten vers brood.  Ten derde is zelfgemaakte hummus veel lekkerder dan die uit de winkel.
Gewoon proberen … toch?

Wat heb je nodig voor een schaaltje hummus:

170 g gespoelde kikkererwten uit een bokaaltje (hou het vocht bij)
scheutje citroensap
snuifje grof zeezout
snuifje Baharat kruiden
scheutje arachideolie
scheutje sesamolie
1 klein teentje look
handje sesamzaadjes
1 eetlepel tahini

Hoe maak je het:

Dit is zo makkelijk …  Neem een blender en doe hierin de gespoelde kikkererwten, het citroensap, wat arachideolie, een scheutje vocht van de kikkererwten, het teentje look, de sesamzaadjes en de tahini. Mix alles fijn tot een fijne pasta.  Breng op smaak met de baharat kruiden en de sesamolie. Je kan er eventueel nog een beetje water en/of citroensap bijvoegen wanneer je de hummus te dik zou vinden.
Serveer in een mooi schaaltje met wat extra geroosterde kikkererwten on top of maak er loaded hummus van door er nog meer groentjes aan toe te voegen.

Tips:
Heb je geen baharat kruiden vervang dan door grof zeezout, zwarte peper, gemalen komijnpoeder en gerookt paparikapoeder.
Verse look kan snel overheersen.  Start daarom met een klein of half teentje verse look.

Liefs

mieke