Eén van de mooiste romans die ik ooit gelezen heb is “het parfum” van Patrick Süskind. Een spannend, meeslepend verhaal over een persoon die anders is en hierdoor niet begrepen wordt door de anderen. Uiteindelijk beslist hij om zijn talent, geuren perfect waarnemen, te gaan misbruiken om erkend te worden door anderen. Wat me nog het meeste aansprak in het boek is dat de auteur erin slaagt om geuren zo nauwkeurig te omschrijven dat je ze als lezer zowaar kan ruiken. Dit heeft me zo gefascineerd dat ik elke keer wanneer ik iets bijzonder ruik, moet denken aan het boek en Jean-Baptiste Grenouille. Toen ik deze week in mijn kruidentuin een vleugje citroenverbena rook, dacht ik er weer aan. Misschien ken je citroenverbena en staat de geur vast in je geurgeheugen. Wanneer je dit superkruid nog niet kent dan verwacht je allicht nu dat ik de intense geur helemaal ga omschrijven, maar helaas. Ik kan er wel mee aan de slag in de keuken. Van de verse blaadjes kan je thee zetten, maar ook een fantastische siroop maken. Heerlijk in desserten, cocktail of mocktails, maar ook als basis voor een homemade ice tea van citroenverbena met een subtiele, frisse citroensmaak. Je kan het misschien nog niet ruiken, maar zin om dit te proeven, heb je zeker toch?
Wat heb je nodig:
Voor de siroop:
250 ml water
250 g suiker
enkele takjes verse citroenverbena
1 (bio) citroen
Voor de icetea:
siroop zoals hierboven beschreven
500 ml water (naar smaak)
1 (bio) citroen
enkel takjes verse citroenverbena
Hoe maak je het:
Doe het water met de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Blijf roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Draai het vuur lager en voeg één gewassen citroen in schijven aan het suikerwater. Voeg ook de gewassen takjes citroenverbena toe. Laat het geheel opwarmen, maar niet koken. Draai het vuur vervolgens uit en laat het geheel een uur trekken.
Verwijder de citroenschijfjes en de blaadjes en zeef de siroop. Breng terug aan de kook en giet in een schone fles.
Je kan de siroop gebruiken in desserts zoals panna cotta , maar je kan de siroop ook aanlengen met water tot je een milde, geurige ice tea hebt. Serveer deze ice tea van citroenverbena met schijfjes citroen en verse citroenverbena blaadjes.
Heerlijk verfrissend ♥
Nog meer zin in ice tea? Kijk even hier.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
