Skip to content Skip to footer

“Mama, breng je nog van die koffietjes mee van de winkel?”  Ze bedoelt de ijskoffietjes van een gekend koffiemerk die sinds een tijdje wekelijks op mijn winkellijst staan.  Camille dringt geen koffie, maar de koude versie lust ze wel graag.  Ik geniet wel van ons gezellig momentje tijdens het drinken van ons koffietje én er is nog een voordeel.  Want nu zij zo’n ijskoffie-expert geworden is, wordt het hoog tijd om mijn receptje van ijskoffie aan een test te onderwerpen.  Ik neem de tijd om cold brew koffie te zetten, ik voorzie een romig ingrediënt en ik serveer ijskoud.  Resultaat?  12 punten van de jury en een nieuw Mie en Placeke op mijn blog want ik deel mijn receptje natuurlijk met veel kookliefde met jullie.

Wat heb je nodig:

70 ml “cold brew” koffie (voor 1 liter koffie heb je 250 g grof gemalen koffie van goede kwaliteit nodig)
gecondenseerde melk met suiker
magere melk
ijsblokjes
eventueel slagroom en cacaopoeder voor de afwerking
wil je van deze “kidsproof” koffie een “adult only” maken, voeg dan een beetje Baileys toe.

Hoe maak je het:

Maak een coldbrew koffie.  Voor dit recept heb je 70 ml koffieconcentraat nodig.  De rest kan je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.  De smaak blijft perfect behouden.  Geen idee wat je ermee kan doen?  Kijk dan zeker eens naar deze caffe del nonno of deze coffeetini met Baileys.

Hoe maak je nu een coldbrew koffie?  Ik gebruik een French press, maar je kan dit ook in een pot maken. Doe de koffie en het water in de pot en roer dit goed door met een niet metalen lepel. Sluit de pot af en zet deze 20-24 uur in de koelkast.  Filter de koffie in een schone kan of pot. Schenk zo voorzichtig mogelijk en probeer de koffieprut te vermijden, daar zitten immers de meeste bitters in.  Filter eventueel 2 keer.  De eerste keer door de zeef en de tweede keer door een koffiefilter.

Doe ijs in een shaker en voeg de coldbrew koffie toe.  Leng aan met de gecondenseerde melk en schud goed.  Vind je de ijskoffie te zoet?  Schenk dan nog wat magere melk bij je mengsel.
Giet de ijskoffie in de met ijs gevulde glazen.  Top eventueel af met een lepel slagroom en wat cacaopoeder.

Mmmmmmmm … laat die zon maar komen.

Liefs,


Probeer je dit thuis?

Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.