Italiaanse soep

Italiaanse soep

Dit is een recept voor een heerlijke maaltijdsoep.  Vol met groenten en boontjes en hoewel een echte Italiaanse soep geen balletjes bevat, doe ik ze er toch in.  De authentieke Italiaanse gremolata is het smaakbommetje in deze soep.  Gremolata ken je misschien wel van osso bucco?  Het is afgeleid van het Italiaanse woord gremire, dat ‘vullen’ betekent. “Vullen” betekent hier vooral een lekker extraatje toevoegen.  Het geeft evenwicht en frisheid aan je soepje maar ook wel wat pit en scherpte.

Wat heb je nodig voor 1.5 liter soep:

Soep:
1 stronk prei
250 g snijbonen
1 blik cannellinebonen (400 g)
1.5 liter groentebouillon

Gehaktballetjes:
250 g gemengd gehakt
1 ei
1 eetlepel paneermeel
peper
zout
nootmuskaat

Gremolata:
bosje peterselie
lekkere olijfolie
1 teentje look (fijngesneden)
1 citroen (schoongeboend)

Hoe maak je het:

Snijd de buitenste groene bladeren van de prei af.  Verwijder de wortels en een deel van het donker groen en spoel goed.  Snijd de prei in ringen en was al het zand weg onder stromend water.  Breng 1.5 liter groentebouillon aan de kook samen met de prei en een teentje look.  Laat op een lager vuur 10 minuten zacht koken (zonder deksel).  Maak ondertussen de balletjes.  Meng het gehakt met het paneermeel en een ei.  Kruid met peper, zout en nootmuskaat.  Rol er balletjes van en kook in licht gezouten water.  Ik doe dit altijd apart in plaats van in de soep omdat de soep dan helderder blijft.  Mix de soep heel kort met de staafmixer.  Ze moet niet fijn zijn.  Was de snijbonen en snijd de uiteinden af.  Snijd vervolgens de bonen in schuine, smalle stukjes.  Laat ze nog 5 minuten mee koken in de soep.  Spoel de cannellinebonen onder stromend water en voeg ze bij de soep samen met de balletjes.  Breng op smaak met peper en zout.  Maak nu de gremolata voor bij de soep.  Snijd de peterselie fijn en meng met de olijfolie, de fijngesneden knoflook en het citroensap. Serveer de soep met de gremolata.

Liefs

 

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply