Kaasfondue

Kaasfondue

De vraag is niet: Ben je gaan skiën deze winter?  De vraag is: Heb je kaasfondue gegeten?  Het beste aan deze vraag is dat het antwoord altijd ja is!  Want dankzij de tips van kaasmeester Lourdon uit Brasschaat kan je vanaf nu ook thuis genieten van deze heerlijke hartige winterse klassieker.  Ik zet al de tips en trics  voor jullie op een rijtje zodat je van je avond kaasfondue een fantastisch succes kan maken.  Bovenaan de to do lijst staat: nodig enkele leuke vrienden uit.  Kaasfondue is namelijk comfortfood ten top en ideaal om met een leuke bende te doen.
Wat haal je in huis? Een mengeling van kazen, witte wijn, garnituur en een fondueset.  Voor de kazen en bijpassende wijn vertrouw ik blindelings op het advies van de kenner ter zake Anja.  Zij kiest voor de perfecte mengeling van 3 heerlijke Zwitserse kazen: Emmentaler, Gruyère en Appenzeller.   Als experte weet zij als geen ander de juiste verhouding geraspte kaas en de juiste hoeveelheid voor je gezelschap te geven.  Zij stelt bovendien een begeleidende droge, witte wijn voor die kan gebruikt wordt bij het bereiden van de fondue en die je ook kan schenken aan je gasten. Check and check!  Geen fondueset in huis?  Geen probleem want ook hiervoor zorgen ze bij Lourdon.
Voorzie zelf nog stokbrood of een ander vast brood met een goede korst.  Ook gekookte aardappeltjes, bloemkoolroosjes, tomaten of een groen slaatje kan je serveren bij deze lekkernij.
Meer is er niet nodig voor een avond gezellig genieten.

Wat heb je nodig:

fondueset
ongeveer 250 g kaas per persoon
mengeling: Emmentaler, Gruyère en Appenzeller
droge witte wijn (ongeveer 300 ml voor de fondue)
teentje look
snuifje nootmuskaat
brood (dit hoeft zelfs geen vers brood te zijn)
eventueel nog gekookte aardappelen, bloemkoolroosjes, tomaten, een groen slaatje, fruit (dit maakt het minder zwaar dan met brood).

Hoe maak je het:

Wrijf de binnenkant van de pot (caquelon) in met een teentje look.  Dit is niet noodzakelijk, maar het geeft een extra smaak.  Hou je van de looksmaak? Dan mag je de teentjes look in de pot laten liggen.  Doe de wijn in de pot en warm rustig op je kookvuur op.  Strooi er wat kaas bij en laat al roerend smelten.  Bouw rustig op en voeg telkens wat kaas bij zodat je een egaal kaasmengsel krijgt.  Kruid met vers gemalen nootmuskaat.  Zet de caquelon met de gesmolten kaas op het fondueonderstel.  De brander houdt de fondue warm. Roer regelmatig.  Klaar is kees 😉

Nog wat leuke wist-je-datjes misschien:

In Zwitserland plaatsen ze een glaasje schnaps naast elke bord.  De schnapsliefhebber kan daar zijn brood in doppen vooraleer het in de kaas te roeren.

De kaas die op de bodem van de pot blijft liggen en moeilijk weg te nemen is, noemen ze in Zwitserland “grossmutter” … 😉

Volgens de traditie spreek je op voorhand een opdracht af voor diegene die als eerste zijn stukje brood verliest bij het roeren.  Bijvoorbeeld: de afwas doen of … da’s plezant hé 😊

Bitte schön!

image_pdfimage_print

Leave a Reply