Skip to content Skip to footer

Binnenkort is het weer zover …  het moment van het jaar waarop ik het meest nostalgisch ben.  De dag die ik meestal maanden op voorhand ingepland heb in mijn agenda en waarvoor ik wacht tot na de examens van Camille.   Die namiddag dat we samen verbondenheid met het verleden kunnen delen.  Vlak voor de feestdagen haal ik immers mijn vergeelde millecroquettes van mijn bomma uit de kast en maken we samen een lading kroketten.  Voor ons is dit het teken dat het nieuwe jaar eraan komt en dit jaar kijken we er harder naar uit dan anders.  Het ideale moment om tijdens het maken van de kroketjes honderduit te vertellen over het voorbije jaar en mee te zingen met Camille haar kerstmuziek playlist.  Ik vind het een zalig moment.  We hebben geen idee hoe oud de krokettenmaker precies is, maar het ding werkt nog steeds prima en elk jaar opnieuw voelt het alsof ik een schat uit de kast mag halen.  Waarschijnlijk omdat het een van de weinige dingen is die ik van mijn bomma heb.  Dit jaar begon ik alvast met een lading kaaskroketten te maken om al wat in de sfeer te komen.  Heerlijk smeuïg vanbinnen met een krokant korstje vanbuiten.  Ze zitten alvast in de diepvriezer te wachten tot deze kaaskroketten strakjes gezelschap krijgen van onze aardappelkroketjes.  Laat dat nieuwe jaar maar komen.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de kaaskroketten:
150 g boter
200 g bloem
1 liter melk
3 eidooiers
200 g gemalen Gruyère kaas
200 g gemalen Parmezaanse kaas
nootmuskaat
citroensap
peper
zout

bloem
paneermeel
3 eiwitten
 
Voor de peterseliepesto:
50 g pijnboompitten
60 g peterselie
50 g Parmezaanse kaas
peper
zout
citroensap
1 teentje look
ongeveer 150 ml olijfolie

Voor de afwerking:
verse kropsla
schilfers Parmezaanse kaas

Hoe maak je het:

Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.  Laat de boter smelten en voeg de bloem erbij tot je een stevige roux krijgt.  Laat de basis even uitdrogen (tot je koekjes ruikt).  Voeg de melk toe en klop met een garde tot het bloemmengsel de melk heeft opgenomen.  Je hebt nu een dikke bechamelsaus.  Laat de saus even pruttelen, maar blijf roeren.  Zet dan de pot van het vuur en voeg de hoeveelheid kaas toe.  Roer met een houten lepel tot alle kaas gesmolten is.  Voeg de eidooiers toe.  Deze zorgen voor een betere binding.  Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat citroensap.
Wrijf een grote schaal in met wat olijfolie en bekleed die met plasticfolie.  Het zal je straks helpen met ontvormen.  Stort het kaasmengsel in de schaal en verdeel gelijkmatig.  Dek af en laat opstijven in de koelkast.

Maak ondertussen de peterseliepesto.  Rooster de pijnboompitten en mix ze samen met de andere ingrediënten fijn tot een groene pesto.

Haal het harde kaasmengsel uit de ijskast en uit de vorm.  Gebruik een warm mes om vierkantjes te snijden.  Ik heb balletjes gemaakt, maar de vorm mag je kiezen.  Zet drie diepe borden klaar: met bloem, met losgeklopt eiwit en met paneermeel.  Eerst bebloemen, daarna door het eiwit halen om ze te laten rollenbollen in het paneermeel.  Paneer de kroketten zorgvuldig zodat ze straks niet openbarsten.

Bak ze vervolgens op 180°C in olie.  Doe niet te veel kroketten tegelijk in het mandje. 

Serveer met de peterseliepesto en verse sla.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,