Skip to content Skip to footer

Bij de apéro, als maaltijd of als dessert, met een kaasplankje kan je nooit misdoen.  Zeker niet als je een kaasfanaat in huis hebt 😉 Twijfel je aan de samenstelling van de ultieme kaasplank of weet je niet goed hoeveel kaas te voorzien per persoon dan helpen mijn kaastips je zeker op weg.

Welke kaassoorten kiezen:
De perfecte kaasplank bestaat niet uit de halve kaaswinkel, maar wel uit enkele goed uitgekozen smaken en textuur.  Ga voor een variatie van milde en pittige kazen, harde en zachte kazen zodat er voor ieders wat wils op de plank ligt.  Omdat het oog ook wat wilt, is het leuk om af te wisselen in vormen kaas: een ronde kaas, een blokje, enz.
Een boeiende kaasplank bevat dus kazen uit elke kaasfamilie:
* een witschimmelkaas: Brie de Meaux, Camembert, Mont d’or
* een blauwschimmelkaas: St. Agur
* een roodschimmelkaas: Reblochon
* een harde en halfharde kaas: Manchego, Oude Milner
* een geiten- en schapenkaas: Aurelie, Sikkepit geitenkaas, Kempense geitenkaasje Polle

Hoeveel kaas voorzie je:
Heb je jezelf laten verleiden om te veel kaas te kopen?  Geen paniek!  (Restjes) kaas kan je makkelijk verwerken in andere gerechten.
Vuistregel voor elke kaasplank:
* kaasplank voor apéro: 50 g per persoon
* kaasplank als hoofdmaaltijd: 200 g per persoon
* kaasplank voor dessert: 100 g per persoon

Wat voorzie je erbij:
Naast kaas, serveer je natuurlijk ook een assortiment brood bij je kaasschotel.  Je kan kiezen voor knapperig stokbrood, maar zuurdesembrood, rozijnenbrood of notenbrood kunnen ook. Of wat dacht je van een zelfgebakken brood?
Wil je je gasten verwennen met iets extra?  Maak dan eens een chutney voor bij je kaas.  Deze met tomaten, appel, pruimen of met peren doen het goed bij zoute kazen.
Hou je het liever traditioneel dan kies je voor (gedroogd) fruit en noten of (ingemaakte) groenten.
Serveer er (dessert)wijn, port of bier bij.

Het oog wil ook wat:
Een feestelijk effectje voor je ogen?  Combineer dan ronde kazen met een rechthoekige kaas enz.  Leg de kazen niet zomaar op de plank, maar halveer eerst de ronde kaas, snijd de cilindervormige kaas in schijfjes en de harde kazen in staafjes.  Je zorgt er op deze manier voor dat het boeiend is om naar je plank te kijken.
Een stoere houten plank of een mooie, elegante schotel zijn perfect om je kazen op te serveren.
Aparte mesjes zorgen ervoor dat de smaken niet gaan vermengen.

Nog meer tips and tricks:
* Ik hou van “assorti”.  Servieten aangepast aan mijn borden, bloemen aan mijn kaarsen, maar ook een kaasplank aangepast aan mijn menu.  Stel je hebt Italiaans gekookt, start dan met een Italiaans plankje en je komt al onmiddellijk in de zuiderse sfeer.
* Denk na over je smaakmakers.  Kies bijvoorbeeld eens voor een kaasplankje met frisse smaken zoals komkommer, frisse tomaatjes enz of een dessertplank met zoete toets van vijgen en confituur.
* Begin met het eten van de milde kazen en eindig bij de pittige.
* Bewaar je kazen afgedekt en koel, maar laat ze ongeveer een halfuur voor serveren op kamertemperatuur komen.  Zo komen de smaken het best tot hun recht.

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.