Ik denk graag na over het leven en ik heb het ongelooflijke geluk dat ik dit kan delen met enkele mensen waarmee ik me erg verbonden voel. De aanwezigheid van die mensen zorgt ervoor dat er voldoende veiligheid is om te kunnen groeien als mens. Hoe waardevol zijn die relaties toch? Wist je dat je die verbondenheid kan versterken door af en toe je dankbaarheid naar elkaar te uiten? Stuur een kaartje, een lief bericht of bak kaneelrolletjes en nodig elkaar eens uit voor een tasje koffie. Hoe heerlijk eenvoudig kan het leven toch zijn.
Wat heb je nodig:
500 g tarwebloem
7 g instant gist
100 g witte suiker
snuifje zout
snuifje kardemon
150 ml melk
85 g boter (op kamertemperatuur)
1 ei
Voor de vulling:
30 g kandijsuiker
50 g boter (smeerbaar)
kaneel (naar smaak)
Afwerking:
amandelschilfers
blauwe bessen
suikerglazuur
Hoe maak je het:
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Meng de bloem, suiker, gist, het snuifje zout en het snuifje kardemon in kom. Zet even aan de kant. Verwarm de melk tot deze lauw is. Meng het ei en de boter onder de melk. Voeg dan het natte deel bij het droge deel. Kneed het geheel met behulp van een keukenrobot tot een soepel, licht plakkerig deeg. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even door met de handen. Het deeg is voldoende gekneed wanneer het zachtjes weer zijn vorm aanneemt nadat je erin hebt geduwd met je vinger. Maak er tenslotte een bal van en laat die afgedekt rijzen in een ingevette kom. Dit neemt ongeveer 1 uur in beslag.
Maak ondertussen de vulling. Meng de suiker met kaneel. Zorg ervoor dat de boter zacht en smeerbaar is.
Rol het gerezen deeg uit tot een plak van 1 cm dikte. Smeer de bovenkant in boter en verdeel het mengsel van suiker en kaneel erover. Rol het deeg strak op. Snijd er plakken van ongeveer 2 cm dikte van. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat of in een beboterde bakvorm. Laat een beetje plaats tussen elk kaneelrolletjes.
Wil je de kaneelrolletjes onmiddellijk afbakken? Laat ze dan nog rijzen onder een theedoek.
Bak je ze liever later af? Bedek ze dan met zilverpapier en zet ze in de koelkast. Vergeet niet om ze eerst te laten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven op 200°C. Bak de broodjes in de oven voor een 30-tal minuten. Dek ze eventueel af wanneer ze te bruin zouden worden.
Werk de gebakken kaneelrolletjes af met een topping naar keuze.
Serveer warm met een lekker tasje koffie.
Tips:
* Dek de gebakken kaneelrolletjes goed af en warm ze eventueel opnieuw op wanneer je ze later wilt serveren.
* Geen zin of tijd om al dit werk in de ochtend te doen? Maak de kaneelrolletjes ’s avonds en bak ze ’s morgens af in de oven.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,