Skip to content Skip to footer

Kerstkoekjes

Mie en Place kerstkoekjes

It’s beginning to smell a lot like Christmas.   Voor mij is dat de geur van kaneel.  Het krachtige, warm, kruidige parfum tovert onmiddellijk een zoete kerstsfeer in huis.  Heerlijk toch?
Kaneel gebruik je vaak in zoete gerechten, maar wist je dat het kruid ook uitermate geschikt is voor hartige gerechten?  Ik gebruik het weleens in pompoensoep of in Mexicaanse gerechten, maar ook in mijn eigen shoarma kruidenmengeling zit een snuifje kaneel.
In dit recept voor kerstkoekjes liet ik me inspireren door de Amerikaanse gingerbread koekjes.  Het doet denken aan speculaas, maar omdat er meer gember gebruikt wordt is het toch net iets anders.  Ik gebruik naast kaneelpoeder en gemberpoeder ook nog gemalen nootmuskaat.  Samen vormen ze een heerlijk kruidige mengeling die deze kerstkoekjes onweerstaanbaar lekker maken.  Perfect om uit te delen aan de mensen die je graag ziet of om zelf van te genieten.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 30 koekjes):

Kruidenmengeling (je kan deze gerust bewaren voor later):
2 eetlepels kaneel
2 eetlepels gember
1 eetlepel nootmuskaat

Verder:
180 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
100 g donkerbruine kandijsuiker
100 g kandijsuiker siroop (voor pannenkoeken)
1 ei
350 g patisseriebloem
snuifje zout
3 eetlepels van de kruidenmengeling

Hoe maak je het:

Smelt de boter samen met de suiker op een laag vuur.  Zorg ervoor dat de suiker gesmolten is.  Voeg de siroop toe en meng goed door elkaar.  Zet van het vuur.
Meng in een kom de bloem, het snuifje zout en de kruiden.  Voeg het ei toe samen met de gesmolten boter met suiker.  Meng tot een stevig deeg.

Verdeel het deeg in 2 delen.  Maak er bollen van en druk elke bol plat.  Wikkel in folie en laat in de koelkast rusten voor ongeveer een uur.  Door het deeg op deze manier te bewaren zal het straks makkelijker zijn om het uit te rollen.

Verwarm de oven op 190°C.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het voorzichtig uit tot ½ cm dik.  Gebruik vormpjes om er figuurtjes uit te steken.
Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten af in de warme oven.

Neem de kerstkoekjes uit de oven en laat ze afkoelen alvorens ze eventueel te versieren.
In een afgesloten koekjesdoos kan je ze enkele weken bewaren.

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.