Kip in kokosmelk

Kip in kokosmelk

Met kip kan je veel richtingen uit.  Grillen en garen in de oven ken je allicht al, maar kip pocheren is ook een manier om het vlees sappig te houden en de smaak te versterken.  Pocheren klinkt misschien wat “posh” (flauw mopje), maar wil eigenlijk zeggen dat je iets op lage temperatuur gaat garen in vocht.  Melk, bouillon, water of wijn kunnen allemaal dienen als geleider, maar in dit geval kies ik voor kokosmelk.  Het zoete romige van kokos past bovendien super lekker bij het pittige, frisse van koriander.  Bij deze kip in kokosmelk kies ik nog voor een mengeling van twee koolsoorten: spitskool en Chinese kool.  Deze laatste heeft ondanks haar naam geen echte koolsmaak, maar wel de “bite” die deze salade nodig heeft.
Zoals bij de meeste dingen in het leven is het alweer de eenvoud die me aantrekt in dit gewoonweg eenvoudige smaakbom.  Inspiratie vond ik bij Donna Hay die bekend staat voor haar simpele, maar smaakvolle gerechten.
Handig weetje: je kan je stukje kip ook pocheren alvorens het te grillen op de bbq.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

4 kipfilets
400 ml kokosmelk
djerek poeroet (limoenblaadjes), kan je dit niet vinden dan vervang je door zeste van citroen
handvol sesamzaadjes
handvol verse munt
1 bosje verse koriander
1 limoen
halve spitskool
halve Chinese kool
4 wortels
2 zoete puntpaprika’s

Hoe maak je het:

Klop de kipfilets een beetje platter tussen 2 vellen bakpapier.  Ik gebruik hiervoor een deegrol.  Giet de (meeste) kokosmelk in een anti-kleefpan.  Rasp er citroenzeste (of limoenblaadjes) bij en voeg 2 eetlepels limoensap toe.  Breng op smaak met grof zeezout.  Breng aan de kook, leg de kipfilets in de pan.  Voeg de rest van de koude kokosmelk toe en draai het vuur lager.  Laat de kip vervolgens langzaam verder garen in de kokosmelk.  Zet de pan met de gepocheerde kip van het vuur.

Voor het slaatje begin ik met het nemen van een leuke slakom 😉.  Snijd de kolen zeer fijn en spoel grondig onder stromend water.  Schil de wortels en gebruik dan een scherp mesje om er fijne julienne (dunne reepjes) van te snijden.  Doe hetzelfde met de zoete puntpaprika.  Meng onder de fijngesnipperde kolen en breng op smaak met de verse koriander en munt.

Gebruik het pocheervocht als dressing.  Ik voeg meestal nog wat extra limoensap en eventueel een lepeltje suiker toe.  Dit is natuurlijk afhankelijk van eigen smaak.

Snijd de kip in blokjes of trek het vlees wat uit elkaar.  Verdeel over de salade en werk af met de dressing.  Eindig met sesamzaadjes.

Geniet ervan lieve lezer.

liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply