Kip op zijn Grieks

Kip op zijn Grieks

De Griekse keuken is typisch mediterraans, lekker, puur en eenvoudig.  Helemaal “Mie en Place” dus.  Met de zomer in zicht, vind ik het hoog tijd om eens een heerlijke Griekse maaltijd op tafel te toveren.  Mijn zomerkriebels moeten het voorlopig doen met de grillpan, maar nog even wachten en dan kan dit gerechtje perfect op de barbecue in de tuin. Kip op zijn Grieks! Ik ga voor kipspiesjes met een super lekkere marinade, een puur recept voor tzatziki en eenvoudig gegrilde groenten.  De smaken en geuren van citroen, look en verse kruiden brengen me al snel naar back-to-basics. Dit is alles wat je nodig hebt voor gezellige avondjes.  Mijn ultieme topfavoriet voor zomeravonden en dus zeker de moeite om eens te proberen.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de kip:
4 kipfilets
enkele takjes verse oregano
enkele takjes verse rozemarijn
handvol verse peterselie
snuifje paprikapoeder
4 teentjes look
citroensap en zeste van citroen
olijfolie

Voor de tzatziki dipper:
halve komkommer
3 lepels Griekse yoghurt
beetje citroensap
snuifje dille
2 teentjes geperste look
snuifje zout
vers gemalen zwarte peper

Voor de gegrilde groenten:
1 ui
1 rode paprika
1 tomaat
1 courgette
enkele teentjes look
olijfolie
snuifje zout
vers gemalen zwarte peper
verse oregano
verse tijm

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.

Leg enkele satéprikkers in een kom met lauw water.  Dit zorgt ervoor dat de stokjes niet gaan verbranden bij het grillen van het vlees.  Je kan ook opteren voor metalen prikkers.

Begin met de kip te marineren.  Maak hiervoor de kip schoon en leg elk stuk kip tussen twee vellen bakpapier.  Sla voorzichtig op het vlees tot het een dikte van ongeveer 2 cm heeft.  Ik gebruik hiervoor een deegrol.  Maak een marinade van olijfolie, verse oregano, rozemarijn en peterselie. Breng op smaak met look, paprikapoeder, citroensap en zeste van citroen. Leg de platte kipfilets in de marinade.  Dek af en zet aan de kant.

Voor de lekker tzatziki dipper, rasp je de komkommer (met schil) grof.  Meng met de lepels Griekse yoghurt en breng op smaak met dille, look, citroensap peper en zout.  Dek af en zet aan de kant.

Bedek een bakplaat met bakpapier.  Spoel de tomaat, paprika en courgette.  Pel de ajuin. Snijd de tomaat in de helft (of in 4 dikke plakken), de paprika in dikke repen, de courgette in dikke plakken en de ajuin in maantjes.  Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de groenten met enkele lepels olijfolie, peper en zout.  Verdeel de groeten over de bakplaatLeg enkele takjes verse tijm en oregano tussen de groenten.  Plet wat teentjes look (je hoeft ze niet te schillen) en voeg ze bij de groenten.  Plaats de bakplaat in de oven en laat de groenten roosteren voor een 20-tal minuten.

Steek enkele satéprikkers parallel in de gemarineerde kip.  Bak de gemarineerde kipstokjes goudbruin in een grillpan of in de barbecue.  Snijd tussen de stokjes van de gebakken kip zodat je spiesjes krijgt.

Serveer de kipspiesjes met tzatziki en gegrilde groentjes.

Maak eventueel een eenvoudig slaatje van komkommer, orzo pasta, olijfjes, tomaten, peterselie rode ui en fetakaas om je maaltijd te vervolledigen.

Dit is puur en lekker eten!  Dit is helemaal een Mie en Placeke.

image_pdfimage_print

Leave a Reply