Skip to content Skip to footer

Kippenballetjes op de bbq met zoete aardappel en tahinidressing

Mie en Place bbq

Plots is ze daar … de zon!  Na die laatste sneeuwbuien kon ik het amper geloven, maar de lente hangt nu echt in de lucht en dan wil ik alleen maar buiten zijn.  Voorlopig zijn de mogelijkheden buitenhuis nog een beetje beperkt, maar genieten in de tuin van ’s morgens tot ’s avonds daar ben ik gelukkig een pro in.
Voor het relaxen, moet er natuurlijk eerst gewerkt worden en na zo’n winter moet er heel wat gebeuren in de tuin.  Gelukkig kreeg ik dit jaar wel heel speciale hulp.  Nee, niet met het poetsen van het terras en het klaarzetten van de tuinmeubelen, maar wel met de styling.  Niemand minder dan het team van “groen van bij ons” kwam vorige week ons terras helemaal summerproof maken.
Dit was voor ons natuurlijk het ideale moment om de grill aan te steken.  Lekker buiten koken en de buren jaloers maken met de heerlijke barbecue geur dankzij de vuurkruiden van Verstegen.  Zaliggggggg!  Ik kies voor kippenballetjes op de bbq met zoete aardappel en tahinidressing.  Waanzinnig lekker.  Geniet je mee?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Spiesjes van kippenballetjes:
600 g kippengehakt
gemberpoeder Verstegen
chilipoeder Verstegen
lookpoeder Verstegen
zout Verstegen
1 ei
1 kleine sjalot
enkele eetlepels panko (grof Japans broodkruim)
8 tal houten stokjes (laat ze enkele uren weken in water zodat ze niet verbranden op het vuur)
olijfolie

Zoete aardappel met rode ui:
4 zoete aardappels
4 kleine rode uien
peper Verstegen
zout Verstegen
aluminiumbakje
olijfolie

Tahini dressing:
2 eetlepels tahini
150 ml Griekse yoghurt
1 teentje verse look
komijnpoeder Verstegen
kurkuma Verstegen
½ eetlepel citroensap
zout

Groene salade:
waterkers
veldsla
rucola

Hoe maak je het:

Eerst even dit:
Bij ons thuis is de taakverdeling tijdens het grillen heel erg klassiek.  Nick grilt en ik kijk 😊.  Wij (allé Nick) kiezen voor een houtskoolbarbecue omdat dit zo heerlijk authentiek is.  Door het deksel kan je het vuur mooi onder controle houden.

Je kan dit gerechtje helemaal in “mise en place” voorbereiden.  Zet alles goed fris tot de kolen gloeien.
Voor de kippenspiesjes snipper je het sjalotje fijn.  Meng de fijngesnipperde sjalot samen met het ei en de kruiden onder het gehakt.  Voeg wat panko toe zodat het gehakt vast genoeg is.  Rol met schone handen tamelijk grote balletjes en rijg ze op de houten stokjes.  Sprenkel vlak voor het bakken een beetje olijfolie over het gehakt.

Schil de zoete aardappels en kook ze halfgaar.  Snipper de rode uien fijn en snijd ze in maantjes.
Schep alles in een aluminium schaal en besprenkel met olijfolie.  Kruid met peper en zout.

Was de veldsla, rucola en de waterkers in ijswater en verwijder de worteltjes moest je die nog zien.  Schep de groentjes om in een slakom.  Serveer fris.

Als laatste mijn nieuwe verslaving …  een tahinidressing met yoghurt.  Meng de tahini met de yoghurt.  Voeg het citroensap toe en breng op smaak met de geperste look, komijnpoeder, kurkuma en wat zout.

Maak de barbecue aan.  Dankzij de brikettenstarter krijg je in een mum van tijd het perfecte vuurtje.  Schud wat vuurkruiden over de kooltjes.

Dit gerechtje is perfect om “direct” te grillen.  De gloeiende (witgrijze) kolen worden dus gelijkmatig verdeeld op de onderrooster.  Bak de spiesjes goudbruin in het midden van de rooster.  Het aluminiumbakje met de zoete aardappels en de rode ui kunnen een kleurtje krijgen aan de kant van je rooster.
Serveer de kippenballetjes met zoete aardappel met de salade en de tahinidressing.

Smakelijk.

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.