Skip to content Skip to footer

Kippenbouillon

Niets kan zo hartverwarmend zijn dan soep.  Een tasje vers gemaakte kippensoep sla ik nooit af.  Heerlijk om aan op te warme, vullend bij een hongerke en een momentje van rust in een drukke dag.

Soep op tafel toveren, vraagt niet veel werk.  Gebruik restjes groenten, verse kruiden en je kommetje geluk is zo gemaakt.  Soms mag het iets feestelijker met gremolata erbij of wat hartige granola en op andere dagen wil je echt tijd nemen om gezellig te kokerellen.

Start dan met het trekken van een krachtige, verse bouillon.  Bouillon maken is niet moeilijk en de basis van heel wat recepten, denk aan soep, risotto, sauzen enz.  Hoe je hier nu zelf aan begint, lees je hieronder.  Kippenbouillon gebruik je natuurlijk voor kippensoep.  Smakelijk!

Wat heb je nodig:

Voor de bouillon
1 soepkip
3 liter water
½  bol look
2 dikke uien
2 dikke wortels
3 stengels selder
3 dunne preistronken
2 laurierblaadjes van Verstegen
10 peperbollen van Verstegen
Enkele takjes verse tijm
1 bussel peterselie (met stengels)
Enkele takjes verse rozemarijn
2 kruidnagels van Verstegen

Voor de soep
2 dikke wortels
2 stengels selder
1 ajuin
1 steranijsje van Verstegen
letterpasta of vermicelli
stukjes kip

Hoe maak je het:

Start met het trekken van de kippenbouillon.  Spoel hiervoor alle groenten grondig schoon.  Snijd alles in grove stukken.  Plet de bolletjes peper zodat ze meer smaak afgeven. Doe de groenten en aromaten in een grote pot.  Voeg het water toe en breng aan de kook.   Laat een 15-tal minuten sudderen en voeg dan de kip toe.  Laat het geheel ongeveer een uurtje zacht pruttelen.  Schuim de bouillon regelmatig af.

Haal de gare kip uit de pot om af te koelen.  Zeef de bouillon door een puntzeef.  De groenten en aromaten gebruik je niet meer en mogen weg.  Je kan er nu voor kiezen om de bouillon opnieuw aan de kook te brengen en te laten inkoken.  Zo krijg je een meer geconcentreerde smaak.  Dit hoeft natuurlijk niet.  De bouillon dient als basis en krijgt vanzelf meer smaak bij de verwerking.
Laat je de bouillon een paar uur afkoelen in de koelkast dan kan je makkelijk het vet van het oppervlak verwijderen.

De gare, afgekoelde kip kan je plukken. De stukken vlees gebruik je in je soep of voor vol-au-vent.

Snijd de wortel, selder en ui in fijne brunoise.  Voeg de groenten en het steranijsje bij de kippenbouillon en laat de groenten beetgaar worden.  Verwijder de steranijs en werk de soep af met stukjes kip, vermicelli en extra groene kruiden.  Kruid eventueel bij met extra peper en zout.  Als dit niet genieten is?

Heb je bouillon over?  Je kan deze makkelijk invriezen voor later.  Altijd handig om in huis te hebben.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs