Kiprollade met Orval

Kiprollade met Orval

Toen ik jong was ging ik elke zaterdagochtend naar de tekenacademie.  In alle vroegte vertrok ik dan met mijn tekenkoffertje achteraan op de fiets gebonden en met op de achtergrond het tikkende geluid van mijn spullen in het koffertje.  Ik werd er rustig van om creatief bezig te zijn.  Een beetje hetzelfde gevoel dat ik nu krijg wanneer ik bezig kan zijn met mijn blog.  Ik heb er in die 10 jaar veel geleerd over kleuren en compositie, over technieken en materialen, maar wat me het meest is bijgebleven is de kunst van het kijken naar de dingen.  Rustig je tijd nemen om iets te bekijken, om alles op te nemen.  Het ontdekken van details, een schaduw of iets wat je nooit of nooit kan zien wanneer je de tijd niet neemt om te observeren.  Zelfs na zoveel jaren betrap ik er mezelf nog elke dag op dat ik op elk detail let.  Ik ben diegene die graag rondkijkt, kleine veranderingen ziet, maar ook diegene die op restaurant de eerste 5 minuten eet met mijn ogen om er zeker van te zijn dat ik geen enkel detail van het kunstwerk gemist heb. Deze keer ook een klein en lekker Mie en Place kunstwerkje op mijn blog.  Kiprollade met Orval.  Orval is een ambachtelijke kaas uit het zuiden van België en was de kaastip die ik deze maand kreeg van de kaasmeester uit mijn lievelingskaaswinkel Lourdon in Brasschaat.  De zachte, romige kaas met pittige smaak is de perfecte tegenhanger voor de kip en is het detail dat dit gerecht lekker maakt.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de kiprollade:
4 kipfilets
8-tal sneetjes Orvalkaas
12-tal sneetjes pancetta
verse tijm
vers gemalen zwarte peper
zout
klontje boter

Voor de saus:
2 sjalotjes
teentje look
250 g bospaddenstoelen
scheutje witte wijn
scheutje (soja)room
klontje boter
vers gemalen zwarte peper
zout
verse peterselie

Hoe maak je het:
Verwarm alvast de oven op 180 °C.
Begin met de kipfilets.  Snijd elke kipfilet open zoals een envelop (één kant mag toe blijven).  Plooi het vlees open en leg het op een (iets te groot) stuk bakpapier.  Plooi het bakpapier over het vlees en mep een paar keer met een deegrol op het vlees.  Verwijder het papier.  Kruid de platte kipfilets met peper en zout.  Leg de sneetjes Orvalkaas op elk stukje kip.  Neem de pancetta en leg ongeveer 3 sneetjes naast elkaar.  De sneetjes mogen elkaar een klein stukje overlappen.  Leg de kip op het Italiaanse spek en rol voorzichtig op leg bovenaan enkele takjes verse tijm.  Gebruik keukentouw om de rolletjes mooi toe te binden

Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de kipfilets aan langs alle kanten.  Wanneer ze een bruin korstje hebben, mogen ze (afgedekt met aluminiumfolie) in de warme oven tot ze gaar zijn.  Ongeveer 20 minuten.  Controleer regelmatig de gaartijd.

Maak ondertussen de saus.  Snipper de sjalotjes en look fijn.  Borstel de bospaddenstoelen voorzichtig schoon.  Smelt een klontje boter en fruit hierin de sjalotjes aan.  Wanneer ze glazig zijn, voeg je de bospaddenstoelen en de look toe.  Blus met een scheutje witte wijn en laat de alcohol verdampen.  Voeg een beetje braadjus van de kip toe en kruid met zwarte peper en een beetje zout.  Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte en werk af met een scheutje (soja)room.

Haal de gare kip uit de oven en laat enkele minuten aan de kant rusten.  Snipper ondertussen wat verse peterselie fijn voor de afwerking.
Verwijder het keukentouw en de tijmtakjes.  Snijd de kiprollades in stukken en verdeel over de borden.  Dien op met de saus met bospaddenstoelen en de verse peterseliesnippers.

Laat je kunstwerk smaken.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply