Skip to content Skip to footer

Knapperig brood

Vers gebakken en knapperig brood laat je huis heerlijk ruiken en geeft een instant gezellig gevoel.  Ik maakte eerder al een wit brood in een cakevorm en een speltbrood zonder kneden.  Dit brood is weer eens iets anders en echt de moeite om eens te proberen.  Met mijn tips maak jij in enkele, eenvoudige stappen een brood met een heel knapperige korst.
Je maakt dit brood met instant gist.  Wanneer je dit maar af en toe nodig hebt dan zijn de zakjes ideaal en handig.  Je weet dan immers zeker dat je gist vers is.  Voor het beste resultaat neem je de opgegeven tijd om het deeg te laten rijzen en volledig te laten afkoelen.

Wat heb je nodig (voor 1 brood):

10 gram instant gist
400 g bloem voor wit brood (maar voorzie nog extra)
5 gram suiker
300 ml warm water
1,5 theelepel zout

Hoe maak je het:

Meng de gist, het warme water en de suiker in een ruime mengkom.  Laat het papje even staan tot het begint te schuimen.
Schep de bloem bij het mengsel en meng goed tot je een deeg hebt.  Het is een redelijk nat deeg, maar dit komt helemaal in orde naarmate we verder zijn.  Voeg het zout toe en meng nog een keer door.  Dek het deeg af met een propere handdoek en laat het rijzen voor 1 uur.  Het deeg zal in deze tijd verdubbelen.

Strooi na een uur bloem over het deeg en schep het uit de kom op een schone tafel (de bloem kant naar onderen).  Druk het deeg niet plat, maar strooi er nog wat extra bloem over.  Vouw de uiteindes naar het midden, draai het deeg opnieuw om en bol het brood op met je handen.  Maak een kommetje van je hand en leg je hand op een stukje deeg. Druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt. Als je het goed doet zie je een “naveltje” aan de onderkant van het deeg. Dezelfde techniek als bij mijn homemade burgerbroodjes.

Bestrooi het opgebolde brood opnieuw met bloem en leg het in een kom waar je ook bloem in strooit.  Dek de kom af en laat het brood opnieuw voor 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 250°C.  Verhit ook een grote gietijzeren pot in de oven.  Ik gebruik hiervoor mijn Le Creuset pot.

Haal de pot voorzichtig uit de oven en strooi er wat bloem in.  Leg het gerezen deeg in de hete pot en bak het brood 30 minuten in de hete oven met deksel.  Verwijder het deksel en bak het brood nog verder voor nog een 10-tal minuten.
Haal het bruin gebakken en knapperig brood uit de oven en til het voorzichtig uit de pot.  Laat het volledig afkoelen op een rooster alvorens te snijden.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs,