Skip to content Skip to footer

Knolselder met Epoisses Berthaut

Mie en Place knolselder met Epoisses de Berthaut

Knolselder past perfect in dit seizoen en is ongelooflijk hip!  Nu hoor ik jullie lachen want moeder mooiste is deze groente niet en misschien was je dit knolletje al (bewust) vergeten, maar dan ga ik het nu wel terug onder jullie aandacht brengen.  Samen met Anja van Lourdon ging ik op zoek naar een kaas die perfect past bij deze groente. We kozen voor een Epoisses Berthaut.  Deze bekende kaas met rode korst uit de Bourgogne ken je misschien wel als pittig dipkaasje bij de borrel?  Ik ga hem in mijn recept anders gebruiken.  Door de kaas te verwarmen en het toevoegen van een beetje room krijg je een heerlijke kaasdressing.  Heerlijk bij de verfijnde smaak van de knolselder die in zijn geheel geroosterd wordt in de oven.  Denk hierbij nog een slaatje van o.a. postelein en een crunch van walnoten en volgens mij heb je dan wel een hip, smaakvol gerechtje met knolselder. Wat denk jij?

Wat heb je nodig:
1 kleine knolselder
250 g winter postelein
1 bosje waterkers
2 peren

1 Epoisses Berthaut kaasje
scheutje room

ongeveer 2 eetlepels panko
handvol walnoten
scheutje olijfolie

vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
olijfolie

Hoe maak je het:

Starten doe je met de hippe knolselder 😉
Als je aan het roosteren gaat, hou er dan rekening mee dat dit toch wel 2 uren (afhankelijk van je oven) in beslag neemt.  Maar … je krijgt er wel iets lekkers voor in de plaats.  Dus verwarm je oven maar snel op 190°C. 
Schil de knolselder zonder deze in stukken te snijden.  Leg op een bakplaat 2 stukken aluminiumfolie in een kruis over elkaar en leg de knolselder daarop.  Wrijf de groente in met olijfolie en kruid met peper en grof zeezout.  Pak de knolselder in met aluminiumfolie, maar laat nog een gaatje open bovenaan.  Zet de bakplaat in de oven.  Controleer na ongeveer 2 uren of je knolletje gaar is.

Hak de walnoten grof en bak ze samen met wat panko in een beetje olijfolie goudbruin.  Kruid de crumble met peper en zout.
Verwarm de kaas (zonder korst) in een pannetje samen met een beetje room tot een lopende dressing. 

Was de postelein en de waterkers en laat uitlekken aan de kant.
Spoel de peer en snijd in stukjes.  Schillen hoeft niet. Meng alles door elkaar. Voeg een scheutje olijfolie toe.
Snijd dikke plakken van de geroosterde knolselder en serveer die met het slaatje van peer, postelein en waterkers.  Werk af met de crunch van walnoten en natuurlijk de dressing van kaas.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Hou je van knolselder? Dan vind je dit misschien ook wel lekker: lasagne van knolselder , kiprollade met provolone en salie.

Liefs,