Koolrabisoep

Koolrabisoep

Ik maak een lekkere koolrabisoep met kokosmelk.  Koolrabi is misschien een “vergeten” groente, maar dit is totaal onterecht.  Deze verdikte stengel van een koolplant is erg gezond en licht.  Het smaakt een beetje naar radijs, maar dan zoeter.  Je kan de groente ook rauw eten.
Als tegenhanger voor de romige, zoete smaak van de koolrabi met de kokosmelk maak ik een pittige gremolata van koriander.  Dit kruidenmengsel geeft echt een boost aan je soepje.  De chips van radijsje zorgen voor een krokantje.  Heb ik je kunnen overtuigen?

Wat heb je nodig voor 4 personen (soep als maaltijd):

Soep:
700 g koolrabi
2 aardappels
2 eetlepel olijfolie
1 grote ui
1 prei (we gebruiken enkel het witte gedeelte)
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gemalen koriander
800 ml groentebouillon
200 ml kokosmelk
4 theelepels appelazijn
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Gremolata van koriander:
1 handvol koriander
1 eetlepel lekkere olijfolie
1 tot 2 theelepels citroensap
1 teentje look
1 theelepel grof zout

Radijs-chips:
8 tal radijsjes
1 theelepel komijnzaad
2 theelepels olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 160°C.
We maken eerst de radijs-chips zodat deze in de oven kunnen.  Snijd de radijsjes in hele fijne reepjes.  Doe ze in een kom samen met de olijfolie, de komijnzaadjes, het zout en de peper.  Meng alles goed.  Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de radijsschijfjes hierop.  Plaats in de oven voor ongeveer een 40-tal minuten.  Check regelmatig of de radijsjes niet verbranden.  Je ziet de radijsschijfjes krimpen.  Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op wat keukenpapier. Tijdens het afkoelen gaan ze nog krokanter worden.
Nu kan je aan de soep beginnen.  Schil de koolrabi’s en snijd in kleinere stukjes.  We gaan de soep later mixen, maar grotere stukken koolrabi hebben een langere gaartijd nodig.  Snijd het uiteinde van de prei en verwijder het buitenste blad.  We gebruiken enkel het witte gedeelte van de prei.  Snijd de prei in fijne ringetjes en spoel goed onder stromend water. Schil de aardappels en de ui en snijd in blokjes.
Verwarm de olijfolie in de soeppan.  Stoof op een matig vuur de ui- en de preiringen samen met de gemalen koriander en het komijnpoeder.  Roer regelmatig zodat de groenten niet bruin worden.  Wanneer de uien glazig zijn geworden, voeg je de koolrabi en de aardappel toe.  Kruid met peper en zout.  Blijf goed roeren en laat alle groenten op een zacht vuurtje even stoven.  Na enkele minuten mogen de groentebouillon en de kokosmelk bij de groenten.  Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur lager.  Plaats een deksel op de soeppan en laat deze verder pruttelen tot de groenten gaar zijn.
Neem de soep van het vuur en voeg de appelazijn toe.  Mix de soep heel glad. Voeg eventueel nog een beetje kokosmelk, peper en zout toe.  Dit is echt naar eigen smaak.
Voor de gremolata snijd je de koriander en look heel fijn.  Meng hierbij de olijfolie, het citroensap en het grof zout.  Ik heb graag een niet te fijne gremolata.  Wanneer je toch liever een fijnere versie wilt dan kan je een blender of een mortier en stamper gebruiken.
Serveer de soep heet.  Voeg wat gremolata toe en werk af met enkele radijsjes-chips.  Lekker met krokant, vers brood.

Liefs,

mieke

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply