Op ons terras staan de herfstbloeiers te pronken: Skimmia, winterheide, viooltjes en Viburnum. Ze stralen in de herfst en laten ons langer genieten van buiten zijn. Elk moment dat het kan probeer ik nog snel die laatste zonnestralen mee te pikken. Nog even de kracht van het licht opdoen voordat we weer die donkere periode ingaan. Binnen maak ik het gezellig met stoofpotjes die lang op het vuur mogen pruttelen of met de zoete geur van kruiden die ik typisch vind voor de herfst. Kaneel, steranijs, kruidnagel en kardemom.. Dat laatste kruid is niet echt mijn favoriet. Het kan snel overheersen, maar met mate en in de juiste combo zorgt het net voor dat tikkeltje meer. Dat extraatje maakt deze kruidige peren- en appelcompote onweerstaanbaar lekker. Perfect bij een kaasplankje.
Wat heb je nodig (voor 1 potje kruidige peren- appelcompote):
Voor de compote:
4 rijpe peren (ik gebruikte Conference)
2 appels (ik gebruikte Jonagold)
kardemom
1 kaneel stokje
1 steranijs
zwarte peper
citroensap
scheutje water
500 g suiker voor confituur (bijvoorbeeld extra fruit Tiense suiker)
Voor erbij:
Kaas met walnoten
Hoe maak je het:
Meestal is de verhouding voor confituur 1 op 1. Dus voor 1 kg fruit gebruik je 1 kg suiker. Bij geleisuiker heb je voor 1 kg fruit maar de helft suiker nodig. Minder suiker, meer fruit en daar ben ik fan van.
Weeg je fruit zodat je later in het recept weet hoeveel suiker je moet toevoegen.
Schil je fruit en snijd het in stukjes. Leg de stukjes in een kookpot met een bodempje water en het citroensap. Kruid met kardemom en zwarte peper en voeg het kaneelstokje en het steranijs toe. Laat zachtjes pruttelen tot het fruit gaar is. Verwijder het kaneelstokje en het steranijs. Mix het geheel of kies ervoor om nog wat stukjes heel te laten. Voeg de suiker toe en breng de compote aan de kook. Laat enkele minuten koken en controleer of je compote de gewenste dikte heeft. Hou er rekening mee dat de compote nog dikker wordt bij het afkoelen.
Serveer de kruidige peren- en appelcompote koud en met een lekkere kaas erbij. Ik koos voor een kaas met walnoten.
Laat die herfst maar komen. Zo gezellig!
Fan van peren? Deze chutney is ook herfstig lekker.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs,