Laagjes citroencake

Laagjes citroencake

Elke foto en elk artikel krijgen voordat ze online komen een werktitel.  Gewoon voor mezelf om alles te kunnen rangschikken en makkelijk te kunnen terugvinden.  Moest je het nog niet weten: ik hou van orde. Ook op mijn computer, omdat ik al genoeg chaos in mijn hoofd heb 😊 De werktitel van deze blog is heel lang “Aaaaahhhhhhhh 40” geweest, uiteindelijk heb ik dit toch maar aangepast, maar ik wil er eerlijk over zijn met jullie.  De waarheid komt toch boven en de onvervalste waarheid is dat ik 40 jaar word.  Aaaaaaaahhhhh dus! Verschrikkelijk vind ik het, maar na jaren van ontkenning, verzet en stilzwijgen, kan ik niet anders dan aanvaarden wat ik niet kan veranderen.  Ik ben dus 40 jaar en iedereen mag het weten. Maar ooh wee diegene er een opmerking over durft te maken 😉.  Laten we het maar luchtig houden met mijn verjaardagstaart.  Laagjes citroencake met heerlijke mascarponeroom en mijn lievelingsfruit: aardbeien.  Perfect om mijn 20 jaar met 20 jaar ervaring te vieren.  Want zo kan ik het natuurlijk ook bekijken.

Wat heb je nodig:

Voor 1 cake (afhankelijk van de grootte van je uitsteekringen kan je 4 tot 6 kleine gebakjes maken)
190 g boter zonder zout
180 g suiker
8 g vanillesuiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
265 g zelfrijzende bloem
1 biocitroen

Afwerking:
250 g mascarpone
125 ml room (opklopbaar)
zakje vanillesuiker
500 g aardbeien
enkele blauwe bessen
1 biocitroen

Hoe maak je dit:

Begin met het bakken van de cake.  Je kan dit beslist op voorhand doen.  De cake mag niet meer warm zijn.
Verwarm de oven op 180°C.
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Spoel en schrob de citroen.

Plaats de boter een tijdje uit de frigo zodat deze mals wordt.
Doe de malse boter in een ruime mengkom en roer deze glad.  Voeg bij de boter, de suiker en de vanillesuiker en meng met een keukenrobot of een mixer (met kloppers) tot een witte massa.  Dit duurt ongeveer 5 minuten.  Doe één voor één de eieren erbij en klop goed zodat het mengsel de eieren heeft opgenomen.

Doe er dan de hoeveelheid bloem en meng goed met een lepel.  Pers er ook een beetje citroensap bij en rasp wat zeste van citroen bij het beslag.
Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.  Je kan ook gebruik maken van een bakspray.  Giet het deeg in de ingevette vorm.

Plaats de cake in de voorverwarmde oven en bak deze goudbruin.  Houd de oven dicht tijdens het bakken. Check na ongeveer 40 minuten of je cake gaar is.   Dit kan op een simpele manier.  Prik met een satéprikker of metalen priem in het midden van je cake.  Kleeft er geen deeg aan je prikker dan mag je de cake uit de oven halen, anders laat je hem nog even staan.  Laat de cake even afkoelen en ontvorm deze dan voorzichtig.  Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Spoel de aardbeien met het kroontje er nog aan.  Verwijder dan het kroontje en snijd ze in fijne plakjes.  Laat nog enkele aardbeien heel voor de afwerking.

Neem een schone kom en giet hierin de koude room.  Voeg de vanillesuiker toe en klop tot de slagroom stijf is.  Roer in een andere kom de mascarpone een beetje los. Deze mag niet te zacht worden.  Voeg de mascarpone bij de opgeklopte room.  Dit gaat makkelijk met de mixer op een lage stand.  Mix tot je een romig geheel hebt, dit duurt niet lang.  Voeg eventueel nog een beetje poedersuiker toe wanneer je zoet lekker vindt.  Schep de room in een spuitzak.

Snijd de afgekoelde cake in plakjes van ongeveer 1 cm.  Gebruik een serveerring om rondjes uit de cake te steken.  De restjes kan je nog gebruiken als snoepertje 😊.
Leg een rondje cake op een bord en spuit er een beetje mascarponeroom op.  Schik op de room een laagje aardbeienschijfjes.  Hierna volgt weer een rondje cake.  Spuit ook hier wat mascarponeroom op.  Werk af met aardbeien, blauwe bessen en wat zeste van citroen.

Heerlijke eenvoudige combinatie van aardbeien, citroen en vanille.

Liefs!

image_pdfimage_print

Leave a Reply