Heb jij al gehoord van labneh? Het is een uitgelekte yoghurt die doet denken aan zachte kaas. In het Midden-Oosten serveren ze dit met platbrood (pittabroodjes) in combinatie met kruiden zoals za’atar, komijn en look. Mmm…
Wanneer je eenmaal de basis kan maken dan kan je deze Labneh met super veel combineren.
Zo eet je deze lekkernij met honing als ontbijt of als sausje bij gebraden vlees. Misschien vind je dit ook wel lekker? Wat dacht je van een Vlaamse labneh met gepofte tomaatjes en rauwe groentjes van bij ons. Heerlijk met brood voor een lunchke of tijdens de apero.
De basis voor je labneh is kwaliteitsvolle yoghurt en wat zout voor de hartige versie. Verder heb je een zeef, een theedoek en een kom nodig. Voila, kan je verder? 😊
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de labneh:
500 g yoghurt
snuifje zout
peper
verse platte peterselie
olijfolie
Voor de afwerking:
kers trostomaatjes
mini komkommer
kerstomaatjes in alle kleuren
rode ui
rode basilicum uit de tuin
jonge scheuten van bijvoorbeeld prei en rode biet
olijfolie
peper
zout
brood of dippers
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 150°C.
Labneh maak je best op voorhand. De yoghurt heeft immers tijd nodig om uit te lekken en kaas te worden. Kruid de yoghurt met zout en roer enkele keren om. Neem een kommetje waar je een zeef in kan hangen. Leg in de zeef een propere neteldoek, gewassen zonder wasverzachter. Schep hierin de yoghurt met zout. Sluit de neteldoek goed af. Zet de kom vervolgens enkele uren in de frigo.
Maak ondertussen de gepofte tomaatjes. Leg de gewassen tomaatjes in een ovenschaaltje. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout, eventueel nog andere kruiden zoals oregano, basilicum …. Zet voor een half uurtje in de warme oven tot de tomaatjes poffen.
Spoel de andere groentjes en schil de ui. Snijd alles in schijfjes of partjes.
Controleer of de yoghurt een dikke, romige massa geworden is net als zachte kaas. Haal vervolgens de labneh uit de neteldoek en kruid met peper, eventueel extra zout en vers gesnipperde platte peterselie. Schep op een bord of schaaltje en verdeel er de groentjes over. Serveer met brood en extra olijfolie.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs,