Skip to content Skip to footer

Lasagne bolognese

Mie en Place lasagne bolognese

Een paar dagen geleden bezocht ik een nieuwe, mega grote supermarkt die een gemeente verder pas geopend is.  Een knappe winkel met veel parkeerplaats (mijn dingetje). Een mooie versafdeling die me “je moet in 30 minuten winkelen” compleet liet vergeten. Maar ook … de langste rij diepvrieskasten met kant en klare maaltijden die ik ooit gezien heb.  Ik ga me er niet over uitspreken, want het is natuurlijk niet aan mij om hierover nog maar iets te vinden, maar het zette me wel aan het denken.  Stel je even voor … je hebt zin in een lekkere lasagne bolognese?  Wat houd je dan tegen om deze zelf klaar te maken?  Komt dit door het gebrek aan een lekker recept of vind je dat je geen tijd hebt om zelf lasagne te maken? 
Een lasagne bolognese is comfortfood waarvan je hele gezin kan smullen.  Het is zo’n pastagerecht waar je eindeloos mee kan variëren.  Denk maar aan andere groenten gebruiken zoals pompoen of paddenstoelen of waarom is geen veggie lasagne maken?  Ik deel vandaag met heel veel kookliefde mijn recept voor een klassieke lasagne bolognese met gehakt en een smeuïge kaassaus.  Mijn tip om tijd te besparen is mealpreppen.  Maak op zondag een grote schaal van dit pastagerecht en zet afgedekt in de koelkast.  Je hoeft nu enkel op maandag (of dinsdag) je lasagne op te warmen en tadaaa … verse lasagne op tafel getoverd. 

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de gehaktsaus:
300 g gehakt
1 ajuin
1 teentje look
1 rode paprika
250 g passata
1 blikje tomatenpuree
olijfolie
peper
zout

Voor de kaassaus:
40 g boter
500 ml melk
200 g gemalen kaas (kies een mengeling van afsmakende kazen)
40 g bloem
peper
zout
nootmuskaat

Verder:
verse lasagnevellen
enkele sneetjes ham
extra gemalen kaas voor de afwerking

Hoe maak je het:

Snipper de ui en de look fijn.  Fruit deze aan in een beetje olijfolie.  Voeg het gehakt toe en bak het mooi rul.  Snijd de paprika in kleine blokjes.  Je kan deze eventueel op voorhand ontvellen.  Sommige mensen verdragen de schil niet zo goed aan hun maag.  Voeg de blokjes paprika toe en laat kort meebakken.  Tijd om de passata en de tomatenpuree toe te voegen.  Kruid met peper, zout.  Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag.  Laat de saus nu zachtjes pruttelen terwijl jij de kaassaus maakt. 
De basis van de saus is een roux.  Laat hiervoor de boter smelten in een kookpot.  Voeg de hoeveelheid bloem erbij en roer goed.  Laat even bakken tot je koekjes ruikt.  Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer goed zodat je een egale béchamelsaus (witte saus) gekregen hebt.  Laat even doorkoken en blijf ondertussen goed roeren.  Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.  Laat van het vuur de gemalen kaas smelten in de saus. Het mag een stevige kaassaus zijn, niet te lopend dus.

Tijd om je gerecht af te werken. Schep een dun laagje tomatensaus op de bodem van de schaal.  Leg hierop het eerste vel lasagne.  Ga verder met een beetje gehaktsaus, een sneetje ham, een beetje kaassausen weer een vel lasagne.  Bouw zo verder en eindig met een laag tomatensaus en extra kaas.

Zet in een voorverwarmde oven van 180°C voor zo’n halfuurtje.
Lekker smullen en zeg nu zelf … homemade is toch lekkerder hé?

Liefs,


Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.