Lasagne van knolselder

Lasagne van knolselder

Wanneer ik op restaurant ben gaan eten en na drie dagen nog altijd loop te denken aan dat ene gerechtje dan besef ik dat er iets mijn innerlijke foodbeleving geraakt heeft.  Hard!!! Of dat ik (op zijn zachtst uitgedrukt) iets waanzinnig lekker heb gegeten.
Meestal probeer ik dan met behulp van mijn ondertussen goed ontwikkeld smaakgeheugen het gerecht na te maken, of tenminste iets wat er in de verte op lijkt 😊.  In dit geval een lasagne van knolselder een gerechtje uit het Bib Gourmand menu van B23 was het echter een onbegonnen zaak en daarom zat er maar één ding op.  Mij er bij neerleggen dat dit recept een mysterie zou blijven… never!  Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg heel lief met al mijn charme het recept aan kok Kevin De Backer.  Ik hoor je denken: “lukt je nooit”, maar ooh jawel hoor.  Onderschat mijn charme niet 😊 of is de chef van B23 gewoon een sympathieke kok?  Dat is hij zeker!  Ik aan de slag in de keuken en mijne Nick tevreden dat ik eindelijk rust had gevonden en mijn mond hield over courgettes, groene kruiden, knolselder en een schuimpje erboven op.  Natuurlijk is er een verschil tussen “een chef” en een gepassioneerde hobbykok dus is mijn versie geen kopie geworden van het meesterwerk dat ik in B23 heb gegeten.  Mij lukt het bijvoorbeeld niet om het schuimpje perfect na te maken en er dan ook nog eens een goede foto van te nemen, maar het is alleszins lekker en het brengt me elke keer dat ik het maak even terug naar dat gezellige, sfeervolle restaurant aan het eilandje.  Reserveren bij B23 zal niet meer lukken.  Spijtig, maar … chef Kevin trekt met zijn top team naar de Melkmarkt in Antwerpen waar hij vanaf september in The Gilded Restaurant zijn magie gaat gebruiken om culinair vakmanschap op tafel te toveren.  Ik ben zoals altijd weer heel nieuwsgierig.  Wordt dit de nieuwe hotspot in Antwerpen?  Ik denk alvast van wel!

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de basissaus:
400 ml melk
200 ml room
100 ml straffe groentebouillon (kippenbouillon kan ook, maar dan is het niet meer veggie 😊)
400 g jonge spinazie
bosje Thaise basilicum (vind je bij de Chinese winkel of groothandel)
half bosje verse dragon
bosje verse kervel

Verder:
1 courgette
2 sjalotjes
150 g doperwten
vers gemalen zwarte peper
zout
olijfolie

Voor de lasagne:
1 kleine knolselder (voozie een 3-tal dunne plakjes per persoon)
groentebouillon

Voor de puree:
1 grote aardappel
de rest van de knolselder
scheutje melk
klontje boter
verse nootmuskaat

Afwerking:
Parmezaanse kaas
enkele takjes verse kruiden (dragon, kervel, Thaise basilicum)

Hoe maak je het:

Begin met het maken van de basissaus.  Doe in een hittebestendige blender de jonge spinazie, de Thaise basilicum, kervel en een beetje dragon. Breng de hoeveelheid melk, room en bouillon tot op het kookpunt en voeg dit bij al dat groen.  Mix glad en giet door een zeef om de perfecte basissaus te bekomen.

Spoel een courgette, ik heb deze niet geschild.  Snijd samen met de sjalot in fijne brunoise en stoof aan in een beetje olijfolie.  Giet een deel van de basissaus bij de groentjes.  Kruid met peper en eventueel wat zout.  Voeg ook wat doperwten toe.  Ik heb bij de saus een beetje geraspte Parmezaanse kaas toegevoegd.

Schil de knolselder met een scherp mes en snijd er fijne plakken van.  Deze plakken vervangen je pastavellen in je lasagne.  Dit lukt met een vleessnijmachine of een grote mandoline of een heel scherp mes en een vaste hand.  Pocheer ze kort in groentebouillon.

Gebruik de groentebouillon om de aardappel en eventueel de rest van de knolselder gaar te koken.  Giet af en laat het vocht even verdampen.  Stamp fijn en voeg melk en boter toe.  Roer alles goed onder elkaar en kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.

Maak een schuimpje door bij een deeltje basissaus wat boter te doen en dit te mixen met een staafmixer.
Tijd om lasagne op te bouwen.  Maak laagjes van knolselder, een lepeltje puree, de groene saus.  Eindig met wat schuim, Parmezaanse schilfers en werk af met verse kruiden.

Ik ben tegen voedselverspilling dus, heb je nog saus over?  Bewaar in de koelkast en maak er lekkere soep van. Receptje volgt nog.

Heerlijk!!!

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print