Skip to content Skip to footer

Lente minestronesoep

Mie en place minestronesoep

Even was die lente er, de zon, het licht en het gevoel dat alles weer goed komt na die ijskoude winter.  Nou ja, na de winter … maar net zoals vorig jaar zet de natuur ons even met onze twee voeten terug op de grond.  Lente in februari … no way!  Eerst nog de maartse buien en waarschijnlijk de aprilse grillen en gelukkig nog even wat extra tijd voor soepjes.  Jammie, ik hou van soep en zeker van deze want mijn lente minestronesoep zit boordevol groentjes.  In principe is deze rijke maaltijdsoep ideaal om je koelkast leeg te maken.  Perfect om de groenten die door het seizoen aangeboden worden te gebruiken. De hoeveelheden die ik meegeef zijn meer “op het zicht” en “hoe je het wenst”.  Hier gaat het vooral om de combo die ik zo heerlijk vind.  Een lekker vullende soep, zeker met een stukje knapperig, vers brood. 

Wat heb je nodig (voor 1.5 liter soep):

1.5 l groentebouillon (herinner je nog mijn verse bouillon?)
1 wit van prei
2 dikke wortels
2 raapjes
handvol sperzieboontjes
handvol snijbonen
300 g erwten (diepvries kan perfect, je hoeft ze niet te ontdooien)
2 teentjes look
1 ajuin
peper
bouquet garni (peterseliestengels, laurier, tijm en eventueel wat salie samengebonden met keukentouw, oooh Bridget Jones in my mind)
verse kervel of diepvries kervel
verse peterselie
verse basilicum
bokaal witte bonen (je kan ook droge witte bonen gebruiken.  Die laat je dan eerst minstens 1 nachtje weken, voeg ze bij de soep samen met de prei)
Parmezaanse kaas naar smaak
krokant brood

Hoe maak je het:

Snijd de groenten en spoel ze goed in koud water.  Snijd de prei in ringen en de wortels, ajuin en look in fijne blokjes.  Ik snijd de raapjes vaak in zeer dunne schijfjes.  Dit geeft visueel een ander effect, maar dit hoeft niet.  De snijbonen mogen in kleine stukjes.  De groene spercieboontjes snijd ik in de helft.  Ik hou wel van wat variatie … in mijn soep 😉 De groene groenten houd ik apart.  De verse kruiden ook. 

Doe de gesneden prei, look, ui, wortel en raapjes in een grote kookpot.  Giet er de groentebouillon op en voeg de bouquet garni toe.  Laat de soep zachtjes pruttelen.  Voeg, wanneer de groentjes gaar zijn, de gespoelde bonen en alle groene groenten toe: de 2 soorten bonen en de erwten.  Laat weer even pruttelen.

Kruid met peper, kervel en de fijn gesnipperde peterselie en basilicum.
Serveer de minestronesoep met Parmezaanse kaas en vers, krokant brood.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,