Lentepilav

Lentepilav

Een van mijn lievelings rijstgerechten is pilav.  De oorsprong van dit bijzondere gerecht ligt in het Midden-Oosten. De bereiding doet me enorm denken aan risotto uit Italië.  In beide gerechten wordt de rijst eerst samen met ui in boter gebakken en vervolgens gegaard in bouillon.  Ik moet je zeker niet uitleggen dat je met deze basis oneindig veel variaties kan maken en dat dit gerecht vol smaak nooit gaat vervelen.  Vandaag een Belgische twist met broccoli, erwten en selder en groene asperges.  Heerlijk zo’n kommetje lentepilav.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
300 g rijst (lange korrel)
klontje boter
1
 ui
1 teentje look
9 dl groentebouillon
1 broccolistronkje
groene asperges
enkele stengels selder
300 g doperwtjes (wanneer ik geen verse kan vinden, gebruik ik de diepvriesversie)
zout
peper

Tip: verhouding rijst (1/3) op bouillon (2/3)

Hoe maak je het:
Snipper de ui fijn.  Smelt een beetje boter in een kookpot en fruit de ui glazig.  Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat kort meebakken.  Voeg de bouillon toe bij de rijst en roer een keer om.  Plaats een deksel op de kookpot en laat de rijst zachtjes garen.

Spoel de selder en snijd in stukjes. Verdeel de broccoli in kleinere roosjes.
Blancheer de groene groenten zeer kort in kokend water met zout.  Spoel onmiddellijk in ijswater.

Controleer of de rijst gaar is.  Voeg de groene groenten toe en kruid met wat zout en veel vers gemalen, zwarte peper.

Serveer warm én in een kommetje. Lentesmaken … net wat ik nodig had.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply