Lente-ui taart

Lente-ui taart

Lente-uitjes zijn een heel jaar rond te verkrijgen en ik heb dat nu eens altijd in mijn frigo liggen.  Met zijn zachte smaak ergens tussen prei en ajuin kan je er zoveel kanten mee uit. Rauw in een slaatje of in Aziatische roerbakgerechten.  Mmm.
Wist je trouwens dat in de Catalaanse kuststreek ten zuiden van Barcelona jaarlijks calçots (vergelijkbaar met onze lente-uitjes) gegeten worden tijdens een traditionele calçotada?  Ze worden geroosterd op houtskool tot ze zwartgeblakerd zijn en geserveerd op een dakpan (!!!).  Vervolgens eet je met je handen enkel het zachte, witte gedeelte  van de calçots samen met een heerlijke romescosaus op basis van tomaten, knoflook, wijnazijn en amandelen.  Met deze delicatesse vieren ze in Spanje het begin van de lente.
Ik maak een heerlijke taart met de lente-uitjes.  Het recept komt uit een van mijn lievelingskookboeken vegi! (Hugh Fearnley-Whittingstall) Makkelijk, snel en oooh zooo lekker.

Wat heb je nodig voor een taart (voor 4 personen):
1 kant-en-klaar rol roomboterbladerdeeg
ongeveer 2 bosjes lente-uitjes
3 eetlepels olijfolie (plus wat extra)
50 g Parmezaanse kaas
zeezout
vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 200°C.    Rol het bladerdeeg uit en leg het op een bakplaat (ingevet of met bakpapier).  Snijd de worteluiteinden van de lente-uitjes en een deeltje van de donkergroene bladeren.  Pel de buitenste laag eraf als dat er gerimpeld of oud uitziet.  Spoel kort af en dep droog.  Als de uitjes dun zijn, laat je ze heel, halveer de dikkere in de lengte.  Leg de lente-uitjes in een schaal en voeg de olijfolie, kaas en wat zout en peper toe.  Vermeng alles goed.  Leg de lente-uitjes in een enkele laag op het deeg, waarbij je rondom een cm vrijhoudt.  Verdeel de overgebleven kaas en olie over de taart en zet 25 minuten in de oven.  Dien heet op.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply