Loempia met knolselder appelsalade

Loempia met knolselder appelsalade

Knolselder heeft een frisse, kruidige smaak en is super lekker in soep of puree.  Ik probeer eens iets helemaal anders met knolselder en ga creatief aan de slag met deze lekkere groente.  De knolselder combineer ik met appel en een homemade curry vinaigrette in een lekker slaatje.  Ik serveer deze knolseldersalade met een verse, knapperige, verse  loempia van kip en prei.
Ben je op zoek naar een recept om knolselder eens anders te bereiden dan is dit misschien iets voor jou?!

Hoeveel heb je nodig (voor 4 personen):
Voor het slaatje:
400 g knolselder
1 appel (Granny Smith)

Voor de curry mayonaise:
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
400 ml zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels lauw water
witte peper
grof zout
3 theelepels currypoeder
2 eetlepels magere yoghurt
1 eetlepel agave siroop

Voor de loempia:
8 vellen loempia deeg (ik gebruik loempiavellen van Spring home)
2 kipfilets
½ liter kipbouillon
1 stronk prei
3 lente uitjes
limoensap
3 eetlepels sesamolie
1 eetlepel wokolie
snuifje peper
1 ei
beetje water

Voor de afwerking:
handvol prei in julienne

Hoe maak je het:
Verwarm de kipbouillon tot tegen het kookpunt.  Leg de kipfilets in de hete bouillon en laat ze garen en nadien afkoelen.
Was de prei en snijd het witte deel in zeer fijne julienne.  Doe hetzelfde voor de lente uitjes.
Pluk de kipfilets in kleine stukjes.
Voeg een scheutje wokolie toe.  Breng op smaak met sesamolie, limoensap en peper.
Meng alles goed onder elkaar en zet even aan de kant.

Snijd met een groot mes de onderkant van de knolselder weg.  Leg dan de vlakke kant van de groente op je snijplank en halveer de deze.  Snij de twee helften nogmaals in twee.  Nu kan je de knolselder verder schillen met een aardappelmesje.  Snijd de knolselder in jullienne.
Schil de appel en snijd in dunne schijfjes.  Leg deze op elkaar en snijd ze in flinterdunne sliertjes.
Maak een mayonaise en meng deze met de magere yoghurt.  Breng op smaak met de currypoeder en agavesiroop.
Meng de currymayonaise met de knolselder- en appeljulienne.

Verwarm het frietvet op 180°C.  Breek het ei en klop het eigeel los met een scheutje water.
Maak de loempia’s.  Leg een loempiavel voor je met een punt die naar je toewijst.  Schik een hoopje vulling in het midden van het vel deeg.  Strijk de randen van het deeg in met een laagje eigeel.  Gebruik hiervoor een borsteltje.  Plooi de linker- en rechtertip van het deeg over de vulling.  Druk het lapje deeg voorzichtig aan.  Plooi vervolgens de onderste hoekpunt van het lapje loempiadeeg over de vulling heen en rol tot je een mooie loempia krijgt.

Bak de loempia’s per 2 op 180°C tot ze goudbruin en krokant zijn.
Bak wat julienne van prei in 15 seconden knapperig en laat uitlekken op wat keukenpapier.
Serveer een loempia op wat knolselder appelsalade met wat knapperige prei bovenop.

Lief,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply