Madeleintjes met een chocolade kantje

Madeleintjes met een chocolade kantje

Een van de redenen waarom ik op zondag vaak aan het bakken ga, is omdat ik onze dochter graag een vers gebakken koekje, wafel of madeleintjes met een chocolade kantje meegeef voor tijdens de pauze op schooldagen.  Ik vind het gezellig om te doen, het is niet moeilijk en vooral ik doe haar er een pleziertje mee.  Ja, zij kan gelukkig nog blij zijn met de kleine dingen.  Belangrijk toch?  Een lekker “zondag bakdag”-receptje vind ik madeleintjes.  Ik maak ze met pompelmoes en rozemarijn, maar de versie met het chocolade kantje is ook een hit.   Limoen en chocolade zijn een geweldig duo.  Tja, geluk zit soms in een klein doosje …  een koekendoosje.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 24 madeleintjes):

Volgens het recept van Roger van Damme:

100 g hoeveboter (zonder zout) en een beetje extra voor de vorm in te vetten
100
 g bloem (gewone tarwebloem) en een beetje extra voor de vorm
100
 g kristalsuiker
4 g bakpoeder
2 eieren
sap van ¼ van een limoen

Voor het chocolade kantje:

100 g pure chocolade
25 g boter
50 ml scheutje room

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 200 °C.

Weeg de ingrediënten zorgvuldig af en smelt de boter op een zacht vuurtje.  Meng in een grote mengkom de bloem met de suiker en het bakpoeder.  Roer er de eieren één voor één door.  Voeg ook de gesmolten boter bij je beslag.  Meng voorzichtig tot een egaal deeg.  Ten slotte mag het limoensap bij het madeleintjesbeslag.

Vet een madeleinesvorm in met boter. Dit gaat makkelijk met een borsteltje.  Je kan ook een bakspray gebruiken.  Bestuif de vorm met een fijn laagje bloem.
Vul de vorm met het deeg.  Vul ze voor de helft want door het bakpoeder komen ze tijdens het bakken nog naar boven.

Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze af in ongeveer 10 minuten.  Controleer of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken.  Wanneer er geen deeg blijft aanhangen zijn ze klaar.  Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Breng de room aan de kook en smelt de hoeveelheid boter in de warme room.  Breek de chocolade in kleine stukjes en laat deze smelten in warme mengsel.  Roer het mengsel onder elkaar.

Doop de afgekoelde madeleintjes in het chocolade mengsel en laat ze afkoelen.
Wie ga jij gelukkig maken met dit heerlijk gebakje?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply