Het onzichtbare coronavirus is bij mij binnengekomen als een bom! Heel lang heb ik gedacht: het valt wel mee, het komt wel goed, wij gaan met Pasen naar Milaan. Toen brak er bij mij, misschien net als bij jou, paniek uit. Gevoelens die naar alle kanten schoten, balans die plots weg was en alarmbellen die afgingen … tegelijkertijd. Ik sloot me af en ging in lockdown in mezelf. Na enkele dagen vond ik dat heel klein beetje moed om toch eens te gaan piepen aan de andere kant van mijn bubbel en zag ik dat ondertussen heel wat mensen acties op poten hadden gezet, aan het helpen waren en elkaar steunden, terwijl ik daar verlamd zat. Een beklemmend schuldgevoel nam het angstgevoel over tot ik berichten zag van mensen die eerlijke info gaven en bloot gingen in de berichten die ze deelden. Met maar één boodschap: het is oké om stress te voelen. Rusteloosheid, een onbehaaglijk gevoel en moeite met concentreren ook dit kan het coronavirus veroorzaken. Dit gevoel aanvaarden bracht voor mij terug rust. Ik besef nu dat iedereen op zijn manier grip probeert te krijgen op de situatie. Mondmaskers maken, eten koken voor onze helden van de zorgsector of gewoon overleven. We zijn kei goed bezig! Meer dan ooit is het nodig om dicht bij jezelf te blijven en vooral om lief te zijn voor jezelf! Om mijn draai terug te vinden in deze onwaarschijnlijke situatie probeer ik om structuur te krijgen in mijn dag. Ik maak voor mezelf een planning met taken die moeten gebeuren, maar ook met momenten om te ontspannen: genieten in de tuin of een spelletje spelen met mijn gezin. De overkill aan informatie laat ik even aan mij passeren. Ik kies ervoor om nog maar één keer per dag de juiste informatie te lezen. June helpt me om op de hoogte te blijven zonder in paniek te schieten. Dat is voor mij belangrijk en wat misschien nog belangrijker is om ook de positieve dingen te lezen die corona met zich meebrengt. Heel veel mensen genezen en belanden niet in het ziekenhuis, in China lijkt het of ze de strijd aan het winnen zijn, de natuur kan eindelijk herademen, mensen maken terug tijd voor elkaar … Belangrijk toch? Om mijn stresshormoon te reguleren ben ik eindelijk begonnen met yoga. Ik kreeg een goede app-tip van een bijzondere vriendin en hoewel het op dit moment eerder lachen is met de bijzondere poses, doet het deugd om te kunnen bewegen en tot rust te komen. “Down dog” … yes we can. Het gaat goed in mijn kot. Ik begin een beetje terug op mijne à propos te komen en daar heb je deze dagen ballen voor nodig. Wat dacht je van Manchego balletjes met Iberico ham? Perfect voor een e-peritief via FaceTime of Skype met vrienden.
Vergeet niet om dankbaar te zijn voor de kleine dingen en be safe ♥
Wat heb je nodig (voor ongeveer 20 balletjes):
Vulling:
200 g gemalen Manchego kaas
200 g Iberico ham
200 g bloem
1 eigeel
80 g boter
½ liter melk
snuifje witte peper
snuifje verse nootmuskaat
citroensap
neutrale olie zoals maisolie
Paneren:
1 eiwit
100 g paneermeel
snuifje peper
100 g bloem
frituurolie
1 bio citroen
Hoe maak je het:
Homemade kaaskroketjes zijn niet moeilijk om te maken. Hou er rekening mee dat je het beslag best enkele uren laat afkoelen in de koelkast. Wanneer ik dit maak, vries ik altijd wat balletjes in porties in. Perfect voor een onverwacht (online) aperomomentje.
Smelt om te beginnen de boter in een kookpot en voeg de hoeveelheid bloem toe. Roer met een klopper tot de roux is opgedroogd. Wanneer je koekjes ruikt ben je op de goede weg. Voeg de melk toe en blijf roeren tot de saus begint te pruttelen en je een gladde bechamelsaus hebt. Voeg de gemalen Manchego toe en laat smelten van het vuur. Blijf wel roeren. Kruid met peper, zout, een snuifje verse nootmuskaat en een beetje citroensap. Roer vervolgens het eigeel (hou het eiwit bij voor het paneren) onder de kaassaus. Dit zorgt voor extra binding. Snipper de ham fijn en roer onder je krokettenbeslag. Wrijf een schaal in met een beetje neutrale olie en stort het beslag in de schaal. Verdeel gelijkmatig en dek vervolgens af. Het beslag mag afkoelen en opstijven in de koelkast.
Wanneer je mengsel hard is geworden haal je het krokettenbeslag uit de koelkast en snijd je er vierkantjes (2 cm op 2 cm) van . Dit gaat makkelijk met een scherp mes dat je verwarmt in heet water. Was je handen en rol van de vierkantjes bolletjes.
Voorzie 3 borden: eentje met het eiwit dat je hebt los geklopt met een beetje water, eentje met bloem en eentje met paneermeel (met een snuifje peper). Haal de bolletjes eerst door de bloem, daarna door het eiwit en als laatste door het paneermeel.
Verhit de frituurolie tot 180°C. Bak de manchego balletjes met Iberico ham goudbruin in verschillende beurten. Serveer met een partje citroen.
Meer dan ooit is dit het moment om te genieten van de kleine gelukjes en de gerechten met liefde bereid. Doe je mee?
Nog meer apero erechtjes vind je hier.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
