Skip to content Skip to footer

Meloensoep met meloensorbet en Parmaham

“Lucky Mie” dacht ik bij mezelf toen ik een mailtje zag verschijnen met de vraag of ik iets “culinair nieuws” wou proberen.  Gelato op basis van Parmaham gecreëerd door de beste en jongste ijsmaker van België.  Natuurlijk doet dit me watertanden. Dit is helemaal iets voor mij. Maar voor ik ging proeven van deze gewaagde combo, was ik heel benieuwd wie die ambitieuze galitiere is die mij zo snel wist te triggeren.  De mysterie man is Jarrik Vermeylen zaakvoerder bij Rococo Gelateria.  Zijn ambitie, talent en passie voor de pure Italiaanse Il Gelato maakt hem nu al een topper onder de ijsmakers en dat weten ze zelfs tot in Italië.  Het Consorzio del Prosciutto di Parma (een groepering van producenten van echte Parmaham) daagde hem uit om op een originele manier de eeuwenoude Parmaham in de kijker te zetten.  Het resultaat is verrassend en op zijn minst uitzonderlijk: 3 nieuwe ijssmaken die je met je ogen toe meteen naar hartje Italië brengen. Wat denk je van Fior Di Latte Prosciutto di Parma, Meloensorbet met Crunchy Parmaham of gepocheerde kweepeer met crunchy Parmaham?
Op een zonnige zondag maakte ik een heerlijke meloensoep met meloensorbet en Parmaham.  Drink hierbij een glaasje ijskoud muntwater en breng Italië heel even naar jouw terras ♥

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor het soepje:
1 Galia meloen
grof zeezout
olijfolie van zeer goede kwaliteit

Verder:
½ watermeloen
½ Cantaloupe of Charentais (het gaat om het oranje vruchtvlees)
4 sneetjes Parmaham
meloensorbet met Parmaham

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 100°C.  Leg de sneetjes Parmaham op bakpapier en laat ze in de warme oven rustig drogen.  Controleer regelmatig.
Gebruik voor dit gerecht enkel rijpe meloenen die heerlijk ruiken en je doen watertanden tijdens het koken.  Gelukkig heb je niet veel werk. Schil de meloen en verwijder de zaadlijsten met een lepel.  Snijd het vruchtvlees in stukjes en gebruik een blender om het fijn te mixen.  Breng op smaak met een beetje grof zeezout en enkele druppels olijfolie.  Zet vervolgens in de koelkast.
Ga verder met de andere soorten meloen. Gebruik een meloenlepel om balletjes meloen te scheppen.  Ze brengen straks kleur op je bord. Zet ze afgedekt in de koelkast tot je gaat serveren.
Schep de soep uit in de borden.  Werk ze af met de bolletjes meloen, een quenelle van de meloensorbet en een sneetje gedroogde ham.
Als dit niet genieten is? 

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,