Mexicaanse aardappelen

Mexicaanse aardappelen

Een vurige date tussen de Vlaamse “patat” en Mexicaanse salsa geeft heerlijke, pittige Mexicaanse aardappelen.  Hier kan je geen nee tegen zeggen.  Wedden?  Je kan dit natuurlijk op verschillende manieren maken.  Misschien vind je het wel lekkerder met zoete aardappel of serveer je er graag kip bij?  Het kan echt allemaal.  Ik maak ze deze keer zonder vlees en met een product van bij ons.  Onze aardappel.  Dit kleurrijk bordje past perfect samen met andere, lekkere appetizers zoals de Mexicaanse hapjes die ik eerder deelde met jullie.  Hou je van pikant eten? Serveer er dan zeker wat zure room bij zodat je het scherpe van de chili wat kan milderen.
But first things first: Mexicaanse aardappelen maken.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de aardappelen:
500 g vastkokende aardappelen
flinke scheut arachideolie
grof zeezout

Voor de salsa:
1 rode paprika
1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 blikje mais
1 theelepel komijn
1 theelepel oregano
snuifje cayennepeper
snuifje chilivlokken
zout
1 ui
1 teentje look
1 koffielepel suiker

Voor erbij:
zure room
koriander
kleine tomaatjes
lente-ui
rode ui
chilipeper

Hoe maak je het:
Schil de aardappelen en snijd ze in ongelijke vorm van ongeveer 2 cm.  Breng ze kort aan de kook in een grote pan water met een snuifje zout.  Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.  Giet de aardappelen af, dep ze droog en laat even afkoelen.

Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten.  Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze in de oven (onder de grill) tot ze zwartgeblakerd zijn.  Haal de paprika’s uit de oven en doe ze in een kom.  Dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.  Je kan ze ook in een afgesloten plastic zakje doen.  Wanneer ze voldoende zijn afgekoeld, kan je van de paprika’s makkelijk de schil verwijderen.  Verdeel de paprika in blokjes.

Snipper de ui en de look fijn en fruit deze in wat olijfolie.  Voeg de paprikablokjes toe en kruid het geheel met de droge kruiden.  Kijk een beetje uit met de chilivlokken en de cayennepeper.  Roer alles goed om.  Voeg nu de gepelde tomaten en de tomatenpuree toe.  Breek de tomaten met een vork.  Er mag ook een klein lepeltje suiker bij.  Laat de pittige saus pruttelen op een laag vuurtje tot deze voldoende ingedikt is.  Voeg op het einde de afgespoelde maïs bij.

Verwarm olie in een pan en bak de aardappelen tot ze knapperig en goudkleurig zijn.  Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en breng op smaak met zout.
Serveer de gebakken aardappelen met de pittige salsa. Lekker “on top” zijn maantjes rode ui, snippers lente-ui, wat chilipeper, tomaatjes en koriander.  Vergeet zeker de zure room niet.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply