Skip to content Skip to footer

Mexicaanse ovenschotel met tortillachips

Mie en Place Mexicaanse ovenschotel met tortilla chips

Joepie! De verbouwingsperiode is achter de rug!  Het stof is opgepoetst, alles staat terug op zijn plaats en ik kan weer heerlijk terug “thuis” komen.  Zo stilletjes aan begin ik mijn routine terug te vinden en heb ik weer tijd om langs Lourdon langs te gaan.  Niets zo leuk om me terug te kunnen uitleven in mijn keuken met een kaasje van de allerbeste kaaswinkel uit Brasschaat.  Kaasmeester Anja verrast me met een Red Leicester die gewikkeld in een linnen doek wel minstens 6 maanden gerijpt is.  De kaas wordt gekleurd met annatto. Weet jij waarom boeren deze natuurlijke kleurstof zijn beginnen toevoegen?  De oorspronkelijke kaas stond in de 17de eeuw bekend als Leicester Cheese.  Wanneer de koeien heel rijk gras konden grazen werd het caroteenniveau verhoogd en werd de kleur van de kaas intenser.  In die tijd werd dit gezien als een teken van hoge kwaliteit.  Je voelt me allicht al komen?  Juist ja, iedere boer wou natuurlijk kaas van hoge kwaliteit afleveren.  Men ging dus de kaas kleuren.  Tijdens de 2de Wereldoorlog werd het toevoegen van annatto verboden en ontstond er dus een meer witte variant.  Toen het toevoegen van de kleurstof weer werd gelegaliseerd ging men de oranje kaas Red Leicester noemen.  Kwestie van onderscheid te kunnen maken hé.  Na dit “wist je datje” is het tijd om een feestje te bouwen en wat voor één. 
Fiesta met deze Mexicaanse ovenschotel met tortillachips.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

150 g gemalen Red Leicester
400 g gemengd gehakt (ook lekker met quorn)
1 blik rode bonen
1 blikje mais
1 avocado
1 busje lente-uitjes
handvol kleine tomaatjes
200 g tortilla’s (nacho’s)
½ eetlepel chilipoeder
1 teentje look
½ eetlepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
scheutje olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak het gehakt tot het helemaal uit elkaar valt.  Kruid het met komijnpoeder, chilipoeder en gerookt paprikapoeder.  Pers het teentje look en voeg bij het gehakt.  Laat het geheel even stoven zodat de kruiden hun smaken kunnen afgeven.
Spoel de rode bonen onder stromend water en laat ze even uitlekken.  Voeg ze vervolgens bij het gehakt.
Doe de tortillachips in een grote vuurvaste schaal en schep het gehakt erover.  Bestrooi met de gemalen Red Leicester en zet de schaal in de oven tot de kaas gesmolten is.
Snipper de lente-uitjes fijn, snijd de tomaatjes en laat de maïs uitlekken.  Haal de schaal uit de oven en bestrooi met de garnituur.
Schik vlak voor het opdienen de schijfjes avocado op de schotel.
Dit is lekker met zure room en guacamole.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,