Skip to content Skip to footer

Mexicaanse rijstsalade

Mie en Place rijstsalade (Tilda)

Kennen jullie Tilda rijst al?  Deze pure, gestoomde Basmati rijst is verkrijgbaar in verschillende smaakvarianten.  De zakjes zijn kant en klaar.  Je kan ze opwarmen in de microgolfoven of gewoon recht in de wokpan gebruiken.  Wanneer je mijn blogavonturen zo’n beetje volgt, dan weet je dat ik normaal gezien niet zo voor bereide maaltijden ben, maar er zijn uitzonderingen.  Tilda is een van de weinigen.  Waarom?  Tilda is glutenvrij, geschikt voor vegetariërs en vooral het bevat geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.  Deze rijst wekte dus meteen mijn aandacht.  Ik ging met heel veel goesting aan de slag met deze rijstproducten.  Ik gebruikte een zakje voorgestoomde Basmati rijst in mijn wok met gebakken ei en testte ook een zakje in de microgolfoven.  Die rijst ging in een Mexicaanse rijstsalade.  Want ik ben altijd te vinden voor een Mexicaans feestje. 😉 Mijn ervaring?  Supermakkelijk in gebruik (klaar in 2 minuten) en echt lekker.  De lange korrels rijst plakken niet aan elkaar en ze hebben een uniek, fantastisch aroma.  Ideaal dus wanneer je een snelle, heerlijke maaltijd op tafel wilt toveren.
Benieuwd?  Ik deel alvast met heel veel kookliefde mijn recept voor deze Mexicaanse rijstsalade.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

Voor de salade:
250 g Tilda rijst (pure Basmati)  1 zakje is voor 2 personen, maar in deze salade vind ik dat voldoende.
150 g maïs (Bonduelle)
160 g rode bonen (Bonduelle)
150 g kerstomaten
1 groene paprika
4-tal lente-ui
limoensap van ½ limoen
scheutje olijfolie

Voor de kip:
2 kipfilets
1 theelepel oregano
1 theelepel koriander
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel komijn
snuifje zout
scheutje olijfolie

Afwerking:
1 bosje verse koriander of peterselie

Hoe maak je het:

Maak de marinade voor de kip.  Meng hiervoor de kruiden koriander, oregano, chilipoeder, komijn en een snuifje zout met wat olijfolie.  Snijd de kipfilets in reepjes en doe ze bij de marinade.  Dek af en zet het aan de kant. Het marineren en bakken van de kip kan je gerust op voorhand doen.  Gebruik je liever restjes kip of ga je liever voor een veggie versie van deze rijstsalade?  Geen probleem, maar zorg er dan voor dat je de kruiden gebruikt in de dressing voor je salade.

Was de kerstomaten, spoel de rode bonen, de mais en de groene paprika.  Laat de maïs en de rode bonen uitlekken aan de kant en snijd ondertussen de kerstomaatjes in partjes en de groene paprika in blokjes.
Snipper ook de lente ui fijn.

Open het zakje Tilda rijst en plaats het in de microgolf oven voor 2 min (800 W).

Meng ondertussen de rode bonen, de maïs, de groene paprika met de tomaten en de lente-ui.  Breng op smaak met eens scheutje olijfolie en wat limoensap.

Bak (of grill) de gemarineerde kip en snijd in hapklare stukjes.
Meng de kip onder de salade.
Kruid eventueel nog een beetje extra en werk af met verse koriander of peterselie.

Liefs,