Skip to content Skip to footer

Mini galette met kersen

Mie en Place mini galette met kersen

Eén van mijn favoriete fruitsoorten tijdens de zomermaanden zijn kersen.  Toen ik klein was, zocht ik stee(n)vast de dubbele kersen om rond mijn oren te hangen, maar tegenwoordig zijn ze meteen op nog voor ik de dubbeltjes gevonden heb.  Dat dit niet alleen aan mij ligt, ga je misschien moeilijk kunnen geloven.  De zoete, kleine fruitjes zijn heerlijk als tussendoortje, voor ontbijt of in dit fantastische zomerdessert.  Ik ben gek op deze mini galette met kersen, amandelen en slagroom (of ijs zoals je wenst).  Heb ik je doen watertanden? Dan is het nu het moment om dit recept uit te proberen, want het seizoen van de kersen is jammer genoeg maar heel kort en loopt bijna op zijn einde.  Nog één tip voor je mag beginnen, koop voor dit receptje zeker een kersenontpitter of gebruik een fles en een eetstokje.  Er zijn nog zinvolle life hacks 😉
Is deze mini galette met kersen echt is voor jou dan ga jij hier zeker ook van smullen.

Wat heb je nodig voor (4 mini galettes):

Deeg:
220 g bloem
snuifje zout
220 g koude boter
1 eetlepel suiker
enkele lepels ijskoud water

Vulling:
300 g kersen (ik reken wat snoep kersjes erbij)
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel suiker
1 ei (losgeklopt met wat melk)
amandelschilfers

Voor erbij:
250 ml room
1 vanillestokje

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.

Begin met het maken van het deeg zodat het kan rusten in de koelkast. Weeg hiervoor de ingrediënten zorgvuldig af en meng de bloem, het zout en de suiker.  Kneed er zorgvuldig de koude klontjes boter en het water onder tot je een vast deeg krijgt.  Rol het tot een bol en wikkel het voorzichtig in folie.  Laat het deeg (ongeveer een half uurtje) rusten in de koelkast.
Ontpit ondertussen de kersen.  Halveer ze en doe ze een kom.  Schep een lepel maïzena en een lepel suiker onder de kersen.  De maïzena zal ervoor zorgen dat de bodem van de galette niet te zompig zal worden. Zet het mengsel even aan de kant. 

Verdeel het deeg in 4 delen en rol elk deel uit tot een ronde taartjes van ongeveer 3 mm.  Leg de taartjes op een met bakpapier beklede bakplaat.  Ze zijn moeilijk te verplaatsen wanneer de vulling erop ligt.  Schep op elk taartje wat kersen, maar blijf van de kant weg.  Rol de randen op naar het midden.  Strijk de randen in met het losgeklopt ei en strooi er wat amandelschilfers over.    Schuif de taartjes in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten (afhankelijk van je oven).

Terwijl de taartjes in de oven staan, klop je de room met de vanillemerg op tot slagroom.

Haal de galettes uit de oven en serveer ze lauwwarm met een toefje slagroom. 

Je kan dit toetje eventueel afgedekt bewaren voor 2 dagen.  Doe dit dan op een koele, droge plaats.
Het leukste aan dit recept is dat het niet perfect hoeft te zijn.  Wat hou ik van niet perfecte dingen …

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.