Mini kroketjes

Mini kroketjes

Tijdens de zomermaanden vind ik het heerlijk om naar foodtruckfestivals te gaan.  Gezellig afspreken met wat vrienden en dan samen iets eten, de sfeer opsnuiven en genieten.  Een lekker fingerfood hapje om zelf te maken is een mini kroketje.  Als basis gebruik ik aardappels waarmee de mogelijkheden weer enorm zijn.  Een lekker ideetje is de combinatie van waterkers en geitenkaas.  Wanneer Vacherin Mont d’or kaas verkrijgbaar is dan kan je de geitenkaas ook vervangen door dit romige kaasje met karakterisieke smaak.  Een andere topcombinatie met aardappels is artisjok en chorizo.  Wanneer je een leftover hebt van de empanadas-vulling kan je er de dag nadien makkelijk een kroketje van maken.
Verras je tafelgenoten met je eigen tapas kroketjes.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

500 g aardappelen
1 bosje waterkers
ongeveer 75 g zachte geitenkaas
vers gemalen zwarte peper
snuifje zout
2 eieren (enkele eiwit)
kommetje gewone bloem
kommetje paneermeel

Hoe maak je het:
Ik maak de aardappelpuree altijd een dag op voorhand.  Laat de puree koud worden in de koelkast en rol er de volgende dag kroketjes van.

Schil de aardappelen en spoel ze onder stomend water.  Kook ze gaar in licht gezouten water.  Giet de gare aardappelen af en laat het restje kookvocht verdampen op een zacht vuurtje.  Stamp de aardappelen tot puree en meng er de geitenkaas en de fijn gesnipperde waterkers onder.  Kruid met peper en eventueel een beetje zout.  Laat de puree afgedekt afkoelen.

Zet 3 borden klaar: eentje met bloem, eentje met losgeklopt eiwit en een eentje met paneermeel.  Rol balletjes van de koud geworden aardappelpuree en haal de balletjes voorzichtig door de bloem.  Een dun laagje volstaat.  Haal ze vervolgens door het eiwit en ten slotte door het paneermeel.

Laat de kroketjes terug afkoelen in de koelkast en bak ze vervolgens goudgeel in frituurolie van 180 °C.  Bak niet te veel kroketjes tegelijkertijd.
Lekker toch?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply