Wat heerlijk toch om de fiets te kunnen nemen en naar het dorp te kunnen rijden. Wat winkeltjes doen en dan met de haren in de wind en het zonnetje op mijn snoet terug naar huis. Met in mijn mandje bakjes heerlijke aardbeien. Met dit topproduct van de zomer maak ik nog snel wat potjes confituur. In een steriel potje kan je deze confituur nog een tijdje bewaren. Op deze manier kan je nog ver in de winter genieten van zomergeluk. Als je mij wat kent, weet je dat ik zo’n kleine zonnige dingen nodig heb om het donkerste seizoen van allemaal levend door te komen 😉 Eerst nog wat genieten van hopelijk een zalige Indian Summer en van een droom van een dessert. Mini pavlova’s met aardbeienconfituur en mascarponeroom.
Wat heb je nodig (4 personen):
Mini pavlova’s:
60 g eiwit op kamertemperatuur
120 g poedersuiker
enkele druppels witte wijnazijn
1 eetlepel maïzena
Aardbeienconfituur (recept volgens madam confituur):
1 kg aardbeien
500 g confituursuiker (2 kg fruit – 1 kg confituursuiker)
sap van ½ citroen
Mascarponeroom:
250 g mascarpone
150 ml magere yoghurt of Skir
100 ml slagroom
2 eetlepels suiker (naar smaak)
2 eetlepels citroensap
Verder:
Verse aardbeien
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Weeg alle ingrediënten voor de mini pavlova’s zorgvuldig af.
Doe de eiwitten in een mengkom (die niet van plastic is). Zorg dat de kom en garde vetvrij zijn. Begin langzaam te kloppen (je ziet belletjes ontstaan). Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt. Voeg de suiker lepel per lepel aan het eiwit toe. Zorg ervoor dat het schuim telkens weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Blijf kloppen tot alle suiker is opgelost. Druppel de azijn voorzichtig bij het mengsel. Neem een beetje mengsel tussen je vingers, als het nog korrelig aanvoelt, blijf je verder kloppen. Het resultaat van al dit kloppen is een mooi, glanzend en dik mengsel dat in een piek op het topje van je vinger blijft staan.
Maak 8 hoopjes (spuiten kan ook) op de beklede bakplaat en vlak de bovenkant wat af. Zet de bakplaat in het midden van de warme oven. Het droogproces neemt een uur tot 2 uren in beslag. Open de oven niet tijdens het droogproces. De pavlova’s mogen niet bruinen, ze zijn klaar wanneer je ze los ziet komen van het bakpapier.
Zet de oven uit, maar laat de deur toe. Laat de schuimtaartjes verder drogen en afkoelen in de gesloten oven.
Terwijl de pavlova’s drogen in de oven, maak ik de confituur. Hiervoor was je eerst de aardbeien en verwijder ik de steeltjes. Snijd ze in niet te kleine stukken. Doe de aardbeistukjes samen met de suiker in een ruime kookpot samen met het citroensap. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren. Na 3 minuten test je of de confituur dik genoeg is. Neem hiervoor een koud bordje. Doe er 1 koffielepeltje confituur op. Wacht 30 tellen en hou het bordje schuin. Als alles goed gegaan is dan loopt de confituur niet van je bordje. Verwijder eventueel het schuim van de aardbeien confituur en schep ze in steriele potjes. Sluit ze onmiddellijk af en laat ze omgedraaid afkoelen. Weet je niet meer hoe je potjes steriel kan maken? Check dan even hier.
Vlak voor het opdienen, maak je de mascarponeroom voor op de taartjes. Hiervoor roer je de mascarpone, de yoghurt, eventueel de suiker en het sap tot een gladde massa. Klop de room op en voeg bij het mascarpone/yoghurt mengsel.
Deze mini pavlova’s met aardbeienconfituur en mascarponeroom dien je onmiddellijk op want wachten om hieraan te beginnen is onmogelijk.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,

