Moussaka, volgens mij is dit werkelijk het enige gerecht waarbij ik altijd aan een K3 liedje moet denken. Vraag me niet waar dit ergens is misgegaan 😊
Ik maak het meestal in het begin van de herfst wanneer je de nood voelt aan ovengerechten, maar je nog een beetje wilt blijven vasthouden aan de zomer. Perfect voor een regenachtige zondag zonder al te veel plannen. Dit gerecht heeft wat tijd nodig in de oven en je hebt er wel wat werk mee. Gelukkig is het resultaat fantastisch en meer dan de moeite.
Moussaka kan zwaar op de maag liggen. Deze versie is geïnspireerd op de moussaka van Sergio Herman en is werkelijk ovenheerlijk en veel lichter dan de traditionele versie😉.
Wat heb je nodig voor (4 personen):
olijfolie
1 aubergine
1 courgette
2 teentjes look
oregano
kaneelpoeder
1 eetlepel Garam Masala
verse basilicum
verse peterselie
verse tijm
zwarte peper
grof zeezout
2 grote aardappels
400 g (lams)gehakt
Parmezaanse kaas
Pecorino (harde schapenkaas)
300 ml tomatencompote (check mijn hoogtepunten Mie and Food voor het recept)
300 ml bechamelsaus
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 200°C.
Maak een bechamelsaus. Vervang eventueel een deel van de melk door kippenbouillon. Gebruik Parmezaanse kaas om de saus op smaak te brengen.
Zorg voor een heerlijke tomatencompote.
Snijd de aubergine in plakken van 1 cm. Bak ze aan in een pan met olijfolie en kruid met zwarte peper, zout, 1 teentje look en oregano. Laat uitlekken op keukenrol.
Bak nu het gehakt aan in de pan. Breng op smaak met look, zwarte peper, zout, kaneel, Garam masala en Harissa. Voeg de tomatencompote bij het gehakt en voeg verse basilicum, peterselie en tijm toe.
Snijd de geschilde aardappels in dunne plakjes van 2 mm. Blancheer ze in kokend water en besprenkel ze met olijfolie.
Snijd de courgette in plakken van 1 cm. Kruid ze met peper en zout.
Neem een ovenschotel en vet deze in met olijfolie. Maak laagjes van aardappel, bechamelsaus, courgette, aubergine, gehaktbolognese enz.
Rasp er Parmezaanse kaas en schapenkaas over en zet 40 minuten in de oven.
Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten verder garen.
Eindig met 5 minuten onder de grill voor een mooi korstje.
Smakelijk en veel kookplezier.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs