Muhammara

Muhammara

Een gezellig etentje met vrienden, daar ben ik altijd voor te vinden.  Genieten en iets lekkers drinken en eten.  Hoewel ik heel graag kook en al zeker voor de mensen die ik het liefste zie, wil ik bij die topmomentjes niet heel de tijd achter mijn potjes staan. Daarom denk ik op voorhand goed na over mijn menu.  Ik kies een thema en probeer rekening te houden met wensen van mijn lieve gasten.  Komen die vrienden dan ook nog iets belangrijks vertellen dan zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk op voorhand doe.  Aaaah ja hé, een goede mise en place anders mis ik nog wat.  😉
Op die informele momenten probeer ik het zo eenvoudig mogelijk te houden.  Hoe?  Door met smaakvolle lekkere seizoensproducten zoals paprika te werken.  Want met die paprika kan je muhammara maken.  Een pittige, Arabische dipper die gerust naast de klassieke humus op je hapjestafel mag staan.  Serveren doe je met flatbread, (lams) gehaktballetjes of falafel.  Zorg nog voor extra rauwe of gegrilde groentjes en een frittata en smullen zullen ze zeker.

Hou ja van humus?  Misschien vind je deze ook wel lekker pompoenhumus, Aziatische humus, witte bonen humus, wortelspread?

Wat heb je nodig:

3 rode paprika’s
scheutje olijfolie
handvol walnoten
sap van ½ citroen
1 eetlepel eetlepels granaatappelmelasse
1 teentje look
1 kleine ui
snuifje komijnpoeder
½ chilipeper peper (ik bewaar ze in de diepvries en rasp dan mijn hoeveelheid bij mijn gerecht)
snuifje paprikapoeder
snuifje grof zeezout
broodkruim

Hoe maak je het:

De paprika’s worden voor dit recept gegrild in de oven.  Snijd de paprika in de helft en verwijder de zaadlijsten.  Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel de paprika’s met wat olijfolie en wat zout.  Zet ze onder de grill van je oven op de hoogste stand.  Wanneer ze zwart beginnen te worden, mogen ze uit de oven.  Doe ze in een plastic zakje en sluit af.  Wanneer ze afgekoeld zijn, haal je ze uit het zakje en verwijder je het zwarte velletje.  Dit gaat nu super makkelijk.

Rooster de walnoten in een klein pannetje op het vuur.  Heb hiervoor geduld en wacht tot de walnoten bruin zijn en je de lekkere geroosterde geur kan waarnemen.  Neem van het vuur en laat afkoelen.

Gebruik een kleine blender om deze dipper te maken.  Blend de paprika’s samen met de ui, de look en met een beetje olijfolie.  Voeg de walnoten toe samen met de eetlepels granaattappelmelasse en het citroensap.  Blend tot je de dikte hebt die jij wenst.  Ik heb niet graag helemaal plat.  Kruid met komijnpoeder, paprikapoeder, chilipeper en zout.  Voeg eventueel nog een beetje broodkruim toe.
Serveer met platbrood voor een mmmuhamaiiilekkerr effect.

liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply