Ondertussen vind ik het al een kleine traditie geworden. Met mijn verjaardag deel ik met heel veel kookliefde een dessert met aardbeien in de hoofdrol. Ik hou van fraisekes. Ze zijn mooi rood, lekker en zoet. Ze doen me denken aan zomer en laten me wegdromen naar warme avonden bij mijn bomma. Zij trakteerde me altijd op een portie super verse aardbeien uit de volle grond met een beetje bruine suiker. Een heerlijke herinnering aan een super warme, “echte”, mooie vrouw en daarom eet ik op mijn verjaardag nog altijd aardbeien. Dit jaar bak ik een taartje en niet zomaar ééntje. Ik heb me gewaagd aan een “naked cake”. Was het de naam of het feit dat het een reuze hype is? Het stond in ieder geval op mijn “to cook” list en wat hoort er nu eenmaal bij een verjaardag … juist ja, taart.
Dus hoewel ik bijzonder kieskeurig ben betreft taarten (en nog een heleboel andere dingen die ons te ver zouden leiden 😉) werd het voor mijn 40 met 1 jaar ervaring een naked cake met aardbeien, frambozen en bramen. Op pure dingen, echte mensen, op onvoorwaardelijke liefde en passie voor koken daar klink ik. Geniet op mijn dagje. Liefs ♥
Benieuwd naar mijn vorige aardbei traktaties? Mijn mini aarbeientaartje en mijn laagjes citroencake gingen deze naked cake met aardbeien voor.
Wat heb je nodig:
1 luchtige cake:
Ik bakte 1 grote cake en gebruikte een serveerring om er 3 stukken uit de steken. Ik wou graag een klein elegant taartje.
Normaal gezien bak je 1 luchtige cake die je nadien horizontaal snijdt of je kan ook 3 afzonderlijke cakes bakken.
190 g boter (op kamertemperatuur)
190 g suiker
3 eieren (gescheiden en op kamertemperatuur)
265 g zelfrijzende bloem
Afwerking:
250 ml room
1 zakje Klop-Fix
verse vanille
frambozen confituur
aardbeien
frambozen
bramen
(eetbare) bloemen
Hoe maak je het:
Warm de oven voor op 160°C.
Klop de eigelen met de suiker tot een ruban. Je zal linten zien verschijnen en dan zit je goed.
Smelt de boter en voeg deze toe bij de ruban. Roer vervolgens de gezeefde bloem onder het mengsel van eieren, suiker en boter.
Klop de eiwitten op tot stevige pieken en spatel die als laatste onder het deeg.
Boter en de bakvorm in en bestuif vervolgens met een dun laagje bloem. Stort het deeg in de vorm en zet in het midden van de oven. Ik gebruik de functie hetelucht. Laat de cake opkomen en verhoog dan de temperatuur van de oven tot 180°C. Bak de cake gaar en controleer de gaartijd met behulp van een prikker.
Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen. Ontvorm vervolgens het gebak en laat verder afkoelen.
Klop ondertussen de room stijf. Ik gebruik ook een zakje Klop-Fix zodat de slagroom stevig blijft. Schraap met de punt van een scherp mes de verse vanille uit een vanillestokje en roer door de room.
Leg de cake plat en snijd er horizontale lagen van zodat je 3 lagen krijgt. Neem de eerste laag en beleg deze met een laagje confituur en een laag opgeklopte room. Leg de volgende laag cake erop en verdeel er weer confituur en slagroom over. Eindig met de bovenste laag. Smeer de resterende slagroom over de zijkanten en de bovenkant van de taart. Strijk de kanten mooi en strak met behulp van een deegkrabber. Het zou een dun laagje moeten worden. Doe dit vervolgens ook met de bovenkant van de naked cake.
Werk de taart vervolgens af met het fruit en de bloem. Denk eraan: less is more bij een naked cake.
Klaar is kees! Net op tijd om te klinken en te feesten. Tsjing Tsjing.
Liefs,
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
