Skip to content Skip to footer

Omgekeerde yoghurtcake met citrus

Mie en Place omgekeerde yoghurtcake

Na mijn zomerse uitspatting van venkel eten in februari is het tijd om te focussen op de echte wintersterren, namelijk de citrusvruchten.  Kampioen in het aanleveren van extra vitamines, smaakvol en super mooi.  Perfect voor een uitbarsting van zonneschijn in de winter of een fantastisch lekker dessert in het weekend, zelfs in de week.  Van deze seizoenstoppers maak ik een omgekeerde taart.  Ken je misschien wel van de klassieker tarte tatin of van mijn hartige versie met witloof.  Oh ik hou van dit recept.  Deze omgekeerde yoghurtcake met citrus geeft zoveel kleur en geur in de winter.  Perfect voor al diegenen die van de seizoenen houden, maar ook van niet al te zoete desserts want deze cake is eentje op basis van yoghurt.  Wat denk je?  Het proberen waard toch?

Wat heb je nodig (voor 1 taart):

2 bio citrusvruchten zoals bloedappelsien, sinaasappel, mandarijn, …
200 g suiker
100 ml water

Vulling:

300 g Griekse yoghurt
200 g witte suiker
60 g zonnebloemolie
½ theelepel zout
1 theelepel citroenessence (te koop bij o.a. Dille en Kamille), je kan ook citroenzeste gebruiken
2 eieren
250 g bloem
2 theelepels bakpoeder

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 175 ° C. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.  Op deze maniet krijg je de cake straks makkelijker uit de vorm. 
Was de citrusvruchten grondig en snijd ze met een scherp mes in dunne ringen (ongeveer 0.5 mm dik).  Verwarm in een pannetje het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost.  Voeg de fruitschijven toe en laat ze zacht worden voor ongeveer 10 minuten.  Leg de schijven voorzichtig in het bakblik.
Tijd om het deeg te maken.  Meng het bakpoeder met de bloem en zet even opzij.  Vermeng in een kom de eieren, de yoghurt, de suiker, de olie, het zout en de citroenessence.  Zeef de bloem met bakpoeder over het mengsel en meng voorzichtig door elkaar.
Giet het beslag op het fruit in het bakblik en plaats in de oven.  Bak de yoghurtcake goudbruin in 40 à 45 minuten.   Controleer de gaartijd door met een satéstok (of priem) middenin de cake te prikken. Zodra er geen restjes deeg aan het stokje kleven is de cake gaar.  Laat het gebak rustig afkoelen. Draai de taart om op een bord en ontvorm voorzichtig.
Fantastisch toch, niet?

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,