Orzo salade

Orzo salade

De warme dagen staan voor de deur en dan eten we vaak liever een heerlijk, vullend slaatje.  Bijvoorbeeld deze lekkere, gezonde en heerlijk verfrissende orzo salade.

Salades maken op een warme zomerdag lijkt makkelijk, maar om van die 2 blaadjes sla en een tomaat een interessante volwaardige maaltijd te maken zijn er enkele do’s and don’ts en die zet ik graag even op een rijtje voor jullie.

Begin bij het begin en kies je basis.  Rucola, veldsla en bijvoorbeeld kropsla kunnen allemaal, maar denk ook eens out of the box en gebruik eens jonge spinazie, courgette, kikkererwten of zoals bij deze salade komkommer.

Breng een extra hartige structuur in je salade door nog andere (groene) groente toe te voegen.
Omdat we allemaal graag aan een verfrissende en heerlijk ogende salade beginnen, zorg je ook voor wat kleur op je bord.  Tomaten en paprika springen in het oog, maar wil je echt een feestje op je bord kies dan eens voor eetbare bloemen.  Bloemen zorgen niet echt voor extra smaak, maar wel voor een prachtige zomers effect.

Zorg voor iets zachts en iets krokant in je salade.  Een zachte smaakmaker kan bijvoorbeeld kaas zijn zoals feta of rozijnen, het krokante kunnen noten en zaden zijn.  Als extra bite in je vullende salade kan je ook eens kiezen voor fruit zoals aardbeien of frambozen.  Bovendien zorg je dan meteen voor de nodige zout-zoetbalans.  Altijd een knaller wanneer er zoute en zoete accenten in je maaltijd zitten.

Vergeet ook geen zuurtje toe te voegen.  Meestal zit dit zuurtje in je dressing.  Voor de perfecte dressing gebruik ik altijd de verhouding 1 eetlepel azijn (of citroensap, limoensap …) op 3 eetlepels olie.  Ook hiermee kan je veel kanten op.  Een lekkere frambozenazijn of appelazijn kunnen je salade echt pimpen.  Olijfolie is super, maar waarom eens niet kiezen voor sesamolie of walnotenolie.  Overdrijf echter niet met het gebruik van dressing.   We gaan natuurlijk voor een knapperige salade.

Wat niet mag ontbreken in een lekkere salade zijn kruiden.  Verse kruiden zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond.  Denk thematisch wanneer je kruiden gaat kiezen.   Basilicum bij een zuiderse salade, koriander als Oosterse tint enz.  De kruiden voeg ik vaak toe bij de aan de dressing.

And last but not least.  Geef je salade body door iets stevigs toe te voegen.  Kies voor kip, reepjes steak, een eitje, pasta, broodkorstjes enz.  Wanneer er veel nootjes in de sla zitten, voeg ik meestal niets extra toe.
Snel een lekkere en gezonde salade op tafel te toveren?  Yes please.   Laat het saladeseizoen beginnen.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

2 komkommers
4 smaakvolle tomaten – je kan ook kiezen voor kleine tapastomaatjes eventueel in verschillende kleuren
2 gekookte of geroosterde kipfilets (koud)
handvol groene of zwarte olijven
1 rode ui
250 g orzo pasta (risoni)
handvol munt
handvol krulpeterselie
1 eetlepel rode wijnazijn
3 eetlepels lekkere olijfolie
1 teentje look
enkele druppels citroensap
peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Breng in een grote kookpot een ruime hoeveelheid water aan de kook.  Voeg een snuifje zout toe en kook de orzo pasta beetgaar.  Volg hiervoor de instructies op de verpakking.  Giet de gare pasta af en laat afkoelen aan de kant.

Spoel de groenten onder stromend water.  Snijd de komkommers in de helft en nog eens doormidden.  Verwijder voorzichtig de zaadlijsten.  Doe dit zeker wanneer je het slaatje een tijdje op voorhand maakt.  Maak mooie blokjes van de komkommers.

Snijd de tomaten in blokjes en de olijven in ringen.  Schil de rode ui en snipper heel fijn.

De gekookte kip mag losgeplukt worden met behulp van 2 vorken.  Sprinkel een beetje citroensap over de kip.  Gebruik je geroosterde kip, dan maak je beter blokjes.

Neem een mooie schaal en meng hierin de pasta, de stukjes komkommer, tomaat, ui, olijven en kip.

Maak een dressing van de olijfolie en rode wijnazijn.  Voeg het teentje uitgeperste look, fijn gesnipperde munt en gesnipperde peterselie toe.  Breng op smaak met peper en grof zeezout.
Proef de dressing en voeg eventueel enkele druppels citroensap toe.

Meng de dressing door de salade en dien op.

You’ve got to love this.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply