Panna cotta

Panna cotta

Vandaag ben ik “the birthday girl” en hoewel ik me nog steeds 30 jaar voel, met een aantal jaren ervaring 😉 moet ik toch wel weer wennen aan mijn nieuwe leeftijd.  Ja, echt!!!  Deze speciale dag geeft alleszins weer een goede reden om te genieten van iets lekkers en op en top “Mie”. Vorig jaar deelde ik op “mijn dagje” het recept voor het allerschattigste aardbeientaartje en ook dit jaar heb ik weer een bijzonder verjaardagsdessert voor jullie gemaakt.

De hoofdrol is weggelegd voor heerlijke panna cotta met verse vanille.  Dit traditioneel Italiaans toetje krijgt gezelschap van lekkere, zoete, rode aardbeien en dit is niet toevallig want ik ben echt dol op deze smaakbommetjes.  Ik combineer ze met nog meer lekkers zoals blauwe bessen en frambozen.  De fijne frisgroene muntblaadjes en de prachtige eetbare witte bloemen vormen de (verjaardags)kroon op mijn droomdessert.

Wat heb je nodig voor 6 personen (6 kleinere of 4 grotere):

6 dl room (40%)
1 zakje vanillesuiker
20 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
6 g gelatineblaadjes

12-tal aardbeien
handvol blauwe besjes
handvol frambozen
12-tal witte viooltjes (kies voor een neutraal smakend bloemetje)
enkele takjes verse munt

Hoe maak je het:

Dit dessert heeft even tijd nodig om op te stijven.  Maak het gerust een dag op voorhand en werk het vlak voor het opdienen af met het lekkere fruit en de bloemen.

Weeg de gelatineblaadjes af en laat ze weken in koud water.
Schenk de hoeveelheid room in een pot en breng zachtjes aan de kook.  Weeg de suiker af en voeg samen met de vanillesuiker bij de room.  Roer het mengsel door.  Snijd de verse vanillestok overlangs in twee en gebruik een mespunt om er de zaadjes uit te schrapen. Roer ze vervolgens met een garde door de room.  Laat het roomdessert enkele minuten zachtjes koken.  De suiker moet volledig opgelost zijn.
Neem de room van het vuur.

Knijp het water uit de geweekte gelatineblaadjes en los ze op in de room.  Zet eventueel even terug op het nog warme vuur.

Verdeel het dessert over kleine potjes, dek ze af en plaats ze in de koelkast.
Spoel het fruit en de prachtige witte viooltjes.
Snijd met een scherp mes de panna cotta los en plaats de potjes heel kort in een bodem heet water.  Keer een potje om boven een dessertbord en laat de panna cotta eruit glijden.
Snijd de aardbeien in de helft (laat het kroontje zitten).  Verdeel de aardbeiendeeltjes, de bessen en de frambozen rond de panna cotta.  Versier elk bord met kleine muntblaadjes en enkele bloemen.
Geniet van mijn droomdessert!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply